Agrupació Excursionista "Catalunya"

Imatge de mostra Aquest cop vàrem destinar el cap de setmana del 3 i 4 d’octubre per dirigir-nos al municipi de Tous, per tal d’efectuar l’exploració de tres cavitats, conegudes des de sempre per pastors i caçadors de la zona: Sima del campillo. Llenca del Serrano i Cueva del Candil.
Axí doncs, després de gairebé cinc hores de viatge, ens trobem prop de la sima de la Llenca del Serrano, on ens dividim en dos grups de 5 i 6 espeleòlegs respectivament. El primer realitzarà el descens a aquesta cavitat, mentre l’altre es dirigeix cap a la Sima del Campillo. Amb la intenció d’agilitzar les exploracions, cada equip hi deixarà instal•lades les cordes que seran retirades per l’altre grup en acabar l’exploració.
Per tal de “rematar” el cap de setmana, vàrem visitar també la Cueva del Candil. Es tracta d’una àmplia cova d’uns 300 m de desenvolupament horitzontal i meandriforme, que té la primera part del seu recorregut ocupat per nombrosos gorgs, la majoria plens d’aigua, que ocupen tota l’amplada de la galeria, donant a aquest tram de la cavitat un curiós aspecte, degut als reflexes juganers que les nostres llums frontals, provoquen damunt de la superfície de l’aigua.
Imatge de mostra
La Sima de la Llenca del Serrano comunica amb l’exterior per mitjà d’una boca arrodonida de poc més d’un metre de diàmetre, que dóna pas a una vertical de 43 m. Durant el seu descens, penetrem pel sostre a una gran sala, partida per la meitat per una barrera d’argila i blocs d’uns 15 m d’alçada, fàcilment superable pel seu extrem esquerra. A l’altre cantó d’aquesta barrera, i després de baixar un bonic tram entre diverses formacions de tot tipus, podem accedir a través d’un pas estret obert entre colades a la sala Vicent Ajado, bellament guarnida per un procés litogènic molt desenvolupat on hi destaca una esvelta estalactita cilíndrica de 6 m de longitud per 2 cm de diàmetre. Abans d’accedir a aquesta sala podem davallar un segon pou que ens situarà a –84 m on finalitza la cavitat.

La boca de la Sima del Campillo, que mesura 5 m de diàmetre, està situada aproximadament a un quilòmetre de l’anterior i dóna pas a una vertical de 57 m, la davallada de la qual es realitza pel bell mig d’una sala d’enormes dimensions. Les parets ens queden a molts metres de distància i el descens totalment en aeri il•luminat per la claror que entra per l’àmplia boca és d’una gran espectacularitat.

Quan per fi fem peu, la planta inclinada d’aquesta gran cambra subterrània, ens durà, entre formacions estalagmítiques de mida gairebé gegantina, a 110 m de profunditat on es troba la màxima cota penetrable de l’avenc.

E.R.E.