AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


Grup 6. Els olis i els greixos

L'oli d'oliva



L'oli d'oliva, provinent del fruit de l'olivera ( Olea euripaea L. ) és el greix que més fem servir a la nostra dieta. Podem trobar diferents tipus d'olis d'oliva:

•  Oli d'oliva verge: obtingut mitjançant procediments mecànics a temperatura ambient, sense que hi hagin danys tèrmics ni tractaments químics. És el suc de l'oliva. Podem trobar dintre d'aquest tipus d'oli quatre variants: extra, “fino”, “corriente” i “lampante”.

•  Oli de oliva refinat: és un producte que s'obté de l'oli d'oliva verge mitjançant tècniques de refinació que no provoquin modificacions de l'estructura glicerídica inicial.

•  Oli d'oliva: és una barreja entre oli d'oliva refinat i verge.

•  Oli de sansa refinat: s'obté a partir de l'oli cru de sansa per tècniques de refinació, sense modificació de l'estructura glicerídica inicial.

•  Oli de sansa i d'oliva: és una barreja entre oli d'oliva verge i oli de sansa refinat.


Altres

•  Olis de llavors refinats: s'obtenen de les llavors de plantes d'oleaginoses expressament autoritzades, sotmesos a refinació completa. Dintre d'aquest grup podem trobar: soia, cacauet, gira-sol, cotó, blat de moro, colza, càrtam, llavor de raïm,...

•  Llard de porc: obtingut a partir dels teixits greixosos del porc.

•  Sèu comestible: obtingut a patir dels teixits greixosos d'animals bovins i/o ovins.

•  Mantega de coco: greix refinat obtingut a partir del fruit del cocoter ( Cocus nucifera L. ).

•  Greix i mantega de palmiste: greix refinat obtingut a partir del fruit de la palmera ( Elaeis guineensis L. ).

•  Mantega de cacau: greix refinat obtingut de les llavors del cacau esclofollat o de la pasta de cacau.

•  Margarina: emulsió líquida o plàstica obtinguda pricipalment a partir de greixos i olis comestibles (no necessariament làctics). Tenen fins a un 80% de greix.

•  Minarina: emulsió líquida o plàstica obtinguda pricipalment a partir de greixos i olis comestibles (no necessariament làctics). Tenen fins a un 40% de greix.

•  Nata: producte lacti ric en matèria grassa , separat de la llet de vaca i, que segons la seva composició pot ser doble nata (mínim un 50% de greix), nata ( menys de 50% i més de 30% de greix) i nata lleugera (menys de 30% i més de 12% de greix).

•  Mantega: obtinguda a partir de la llet o nata de vaca, amb un mínim del 80% de greix. Se li pot afegir fins a un 5% de sal.

Index d'articles