Ginkgo en caracteres chinos/japoneses (by Cor Kwant)

El Ginkgo biloba

Es tracta d’un arbre considerat un fòssil vivent. Era una de espècie molt abundant al Mesozoic i que ha perdurat fins a la actualitat com a arbre ornamental. A la Xina es on es conserven alguns boscos d’aquest arbre. Es un arbre caducifoli de 10 a 15 metres de alçada, dioic (uns individus masculins i altres de femenins), amb fulles alternes, peciolades i amb una làmina en forma de ventall, bilobades, amb nervacions dicòtomes. El fruit és una baia ovoide, groga o bruna i amb un característic olor a mantega rància, una mica fètida.

A la Xina i el Japó es mengen els seus fruits. A Occident fem servir les fulles, recol·lectades a finals d’estiu, ja que posseeixen una sèrie de substàncies molt interessants per les seves propietats sobre el nostre organisme. Aquestes substancies (glicòsids flavonoides i lactones terpèniques) tenen un gran efecte antioxidants i augmenten la irrigació tissular per la seva acció a la paret dels capil·lars, disminuint el risc trombolític microcirculatori. També activa el metabolisme energètic. Per això és molt indicat per d’insuficiència circulatòria cerebral.
S’ha vist que en problemes de falta d’irrigació sanguínia al cervell (Alzheimer o d’altres demències) el ginkgo pot ajudar a alleugerir la malaltia. El ginkgo ens pot ajudar a la muntanya. És conegut l’efecte que te l’alçada al nostre organisme. El mal d’alçada és un conjunt de símptomes provocats per la baixa pressió i la baixa concentració d’oxigen a la sang. Els símptomes son: migranya, marejos, dificultat respiratòria, cansament, nàusees. El ginkgo també sembla ajudar a reduir els símptomes d’exposició a temperatures fredes, com el dolor i la rigidesa en els dits de les mans i els peus.

Que vagi de gust !!  

Àlex Pérez                                                            
Dietista-Nutricionista   

hoja (foto Cor kwant)