ASCENSIÓ A LA FORADADA (698 m.) SERRA DEL MONTSIÀ
Resum Accés Recorregut Horari Desnivell Època Punts d'interés Clima i Vegetació Equipament
1.- RESUM

La Foradada és un cim molt característic que es troba a la Serra del Montsià, a la comarca del mateix nom. Aquesta serra és una alineació muntanyosa al sud del Delta de l'Ebre, orientada de NE. a SO., paral·lela a la costa, formada por una base calcària, margues i dolomies i una cresta també calcària, origen del forat que dona nom al cim.

El cim més alt de la serra és La Torreta del Montsià amb 764 metres, però la Foradada té una situació més privilegiada degut a que es troba al seu extrem nord, té una considerable alçada i els seus vessants cauen bruscament quasi damunt del mar.

El terreny no és gaire agradable, doncs està format per matollar mediterrani, molt pobre i a més, hi ha una gran absència de bosc degut als incendis que els anys 70 assolaren tota la costa i no s'han pogut recuperar per l'erosió a que està sotmesa la muntanya i al fort vent que bufa per les parts altes.

De totes maneres val la pena fer aquesta excursió per la seva senzillesa, comoditat i la impressionant vista que tindrem des del cim i el seu forat.

2.- ACCÉS PER CARRETERA

Amb automòbil ens hem de dirigir en direcció sud (València) al poble d'Amposta per la Nacional 340. Un cop passada la variant que deixa el poble a la nostre dreta, comptarem 2 quilòmetres fins arribar a una benzinera a la nostre màaa dreta. Deixem l'esmentada benzinera i a uns 200 metres més endavant, trobarem un taller de reparació IVECO (Tallers Garcid), que també deixarem per fer uns 150 metres més de carretera, fins un trencant, també a mà dreta d'on surt una petita carretera asfaltada i amb pegots de quitrà, per on seguirem la nostre ruta. En aquest trencant hi ha un rètol que diu "Ligallo Forcheron" i també "Mas d'en Miralles" i es troba just on la Nacional 340, fa un lleuger gir a l'esquerra.

Seguim aquesta estreta carretera uns 500 metres. Aquí trobarem un trencant. Nosaltres seguirem per la carretera de la nostre esquerra per arribar tot seguit a una cruïlla. En aquesta hi ha indicadors, nosaltres seguim de front cap a el "Mas d'en Miralles", on hi arribarem en 1000 metres més d'aquesta carretera. Deixem el Mas a la nostre dreta així com una fabrica d'alimentació pràcticament enganxada al Mas.

A tocar de la fàbrica un altre trencant ens farà prendre la carretera de l'esquerra, també asfaltada, molt estreta (just hi passa un auto), per fer 800 metres més i deixar el vehicle en un petit aparcament a l'esquerra, just on l'asfaltat es substituït per greda. En aquest indret, a la dreta i sota un xiprer, també es por deixar l'automòbil.

3.- RECORREGUT

50 minuts.- Àrea d'informació i Font d'en Burga. (395 m) Trobem taules informatives de vegetació i bestiar de la zona. Hi ha restes d'antics forns de calç. Tal com arribem a la font tenim dos camins, el de la dreta que segueix el GR. per el fons de la vall i el de l'esquerra que segueix les marques del PR., és més acarenat i amb vistes al mar. Prenem aquest darrer camí, doncs està més ventilat i té millor vista. Anem per entre bosc, en suau pujada i a partir d'aquí, acompanyats de marxaires, turistes, gossos , etc.

55 minuts.- Sortim del bosc. Bones vistes del Delta de l'Ebre i de les viles de la comarca. El camí flanqueja i travessa un petit rierol eixut, per tal entrar en antics camps de conreu. Més amunt i en pujada, per carena, seguim el camí per entre garrics, molt curts d'alçada, barrejats, a primavera, per algun lliri de porrassa.

1 hora 15 minuts.- Coll (625m) Pal indicador, errat en els horaris d'ascensió al cim. Pugem fort per entre pedres i emprenyadors garrics fins el cim. El forat no es veu pas fins que hi estàs a sobre.

1 hora 25 minuts.- La Foradada ( 698m) Cresta de pedra calcària d'uns 20 metres d'alçada amb un gran forat de 3 metres d'alt per 25 d'ample i una cova a la part dreta. Pel forat podem guaitar a 700 metres sota nostre tot el Delta de l'Ebre i els seus pobles. Diuen que en dies molt clars es pot veure l'illa de Mallorca. El cim no té pas cap estri ni marca, sí, que ho tenen les pedres que envolten el forat, que estan enmarranades amb diferents missatges fets amb pintures diverses. Hi poden arribar motos pel vessant nord.

La baixada la farem pel mateix camí amb gaire bé una hora.

4.- HORARI

Tal com s'ha vist, el recorregut de pujada no arriba a l'hora i mitja i la baixada es pot fer en una hora.

5.- DESNIVELL

El desnivell total de l'excursió és de 640 metres de pujada i 640 de baixada.

6.- ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIÓ

Aquesta ruta es pot fer tot l'any, llevat als mesos d'estiu, on la calor pot fer molt penosa la travessa. Recomanem els mesos que van de Desembre a Abril i especialment aquest darrer degut a la bonica floració que es produeix del romaní, farigola i algun arbre com el perelloner o l'arç blanc.

7.- PUNTS D'INTERÉS

Recorregut: A més del que ja s'ha explicat al respecte el forat del cim, podem destacar en l'únic bosc que
trobem en el camí, al voltant de la Font d'en Burga, el fetdeque hi ha arbres com el teix, gaire bé extingit
al nostre país, l'arç blanc o el perelloner. Aquest darrer arbre, el podrem veure al voltant del nostre camí i
el reconeixerem per la seva llampant i grisenca escorça, la seva curta alçada i a primavera per les seves
flors blanques.

Una mirada ràpida a ponent ens permetrà contemplar la pròpia serra del Montsià amb el cim de la Torreta com a punt més destacat de la serra.

A llevant, tenim el Delta de l'Ebre, sota mateix, als nostres peus. Distingim el riu, l'Illa de Buda, els pobles del Baix Ebre i gaire bé tots els del Montsià. Fantàstica vista del mar i en dies clars diuen que de l'Illa de Mallorca.

Si dirigim la mirada al Sud podrem apreciar, al fons, el mar mig tapat per totes les serres pre-litorals com poden ser les de Molló o cingles de l'Arbolí. Davant distingim el poble i embassament de Siurana.

Cap a el Nord, podem distingir en primer pla tota la plana de Ulldecona i la serra de Godall, més enrera tots els ports de Tortosa Beseit.

8.-CLIMA I VEGETACIÓ

El clima és Mediterrani, de totes maneres en grans contrasts. Si arreplegues un dia de sol i sense vent, pots passar molta calor fins i tot a l'hivern. Per contra, un dia rúfol pot aportar-nos molta fresca. Un aspecte dominant és el vent, que sol bufar amb intensitat en aquesta zona. De gelades o nevades ens hem podem oblidar, encara que es pot passar molt de fred degut a la humitat de la marinada; ara bé, de calor a l'estiu n'hi pot haver força, malgrat aquesta marinada que habitualment ens acompanyarà en gaire bé tota la ruta.

La vegetació està composta també de plantes de baixa muntanya i de clima mediterrani, tal com ja s'ha dit.

De bestiar, malgrat els anuncis que hi ha a la Font d'en Burga, és molt difícil poder veure guineus, teixons o genetes, màxim si tenim en compte la gran quantitat de gent que circula per aquesta serralada. Si que podrem veure el rastre de les seves merdes.

9.- EQUIPAMENT

Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d'abric a l'hivern, especialment roba protectora del vent. L'excursió es pot fer perfectament en wambes. És recomanable dur una màquina de retratar i uns allargavistes.

En tot el recorregut, llevat a la font d' en Burga, no trobarem pas aigua. Es recomanable dur-ne, doncs el terreny propicia el tenir set

Socis 1715-1716-1717

Resum Accés Recorregut Horari Desnivell Època Punts d'interés Clima i Vegetació Equipament