HISTORIETES del MUSSOL
De com l'Aneto es va transformar en les Rambles...

 L'Aneto i la gelera de Coronas, via de la primera ascensió.
Fotografia des del cim de l'Aragüells

Fins que al 1817 Henry Reboul va acabar els seus treballs cartogràfics als Pirineus, l'Aneto pràcticament va romandre ignorat davant de la impressionant planta de la Maladeta. Va ser a partir del moment en què Reboul va fixar la seva alçada per damunt de la Maladeta, que l'interés per aquest cim va començar tímidament a créixer. D'altra banda sobre el massís de les Maladetes planejaria des del 10 d'agost de 1827 (data en què el mític guia Pierre Barrau desapareix caient en la rimaia de la Maladeta) la negra ombra de la por. Tant és així que es trigarien divuit anys en aconseguir el cim de l'Aneto.

Fins aquell moment van haver-hi diverses temptatives per acostar-se al cim. A l'agost de 1820 un entomòleg anomenat Dufour, després de conversar amb Reboul, surt de Luchon acompanyat d'aquest, del mateix Barrau i d'un altre guia anomenat Martre. Busquen un camí d'ascensió per l'aresta de Salenques doncs la seva observació des del Coll de Benasc els fa albergar la il·lusió d'un camí fàcil des d'aquell punt. La veritat és que després d'enfilar des d'Aigualluts la Valleta del Clot del Toro i arribar prop del coll de Salenques, es retiren davant de les amenaçadores boires que comencen a cobrir els pics.

Set anys més tard es produïa un nou intent per part d'Etienne-Gabriel Arbanère. En no trobar guies disposats a acompanyar-lo a la zona de Luchon, va partir cap a Benasc on va contractar un guia anomenat Esteban.

Amb ell va partir el 18 de juliol d'aquell 1827, dirigint-se en aquesta ocasió a la vall de Vallibierna, doncs no considerava que l'opció del coll de Salenques fos viable. Pernoctaren al costat d'un llac (possiblement el de Llosàs) i van intentar ascendir per una bretxa, però els va resultar impossible orientar-se i trobar l'Aneto, així que optaren per retirar-se. Malgrat el seu fracàs Arbanère havia estat el primer a intuir una ruta per conquistar l'Aneto.

Passen els anys i a l'estiu de 1842 arriba a Luchón un acomodat exoficial de l'exèrcit rus que es recupera de les seves últimes campanyes en aquesta zona d'estiueig: Plató de Tchihatcheff.

Aviat cau en la temptació de voler pujar cims de les Maladetes, que segurament observaria de lluny durant alguna de les seves sortides cinegètiques per la zona. Aviat també es troba amb el fantasma de Barrau: ningú a Luchón vol acompanyar-lo. Decideix anar cap a Luz des d'on realitzaria diverses ascensions (Midi, Mont Perdut i Vignemale). És a Luz on coneix al guia Pierre Sanio, amb el que torna a Luchón per intentar l'ascens a l'Aneto. Allí es troba amb els mateixos homes que no havien volgut acompanyar-li; d'entre ells finalment dos caçadors (Bernat Arrazau, anomenat Ursule, i Pierre Radonnet, conegut com Nate) es decideixen a acompanyar-li. Un dels guies de Luchón (Jean Sors, àlies Argarot) dubte en unir-se al grup perquè ja s'ha compromès amb un francès (el botànic comte Albert de Franqueville) per guiar-lo per les Maladetes. Plató interessat que li acompanyi Argarot, proposa que se'ls uneixen i així ho fan. D'aquesta manera es constitueix el grup que seria liderat de fet pel rus.

Coll de Coronas. Coll que comunica les geleras de Coronas i Aneto
La gelera de l'Aneto. Via normal molt concórreguda.
Parteixen el 18 de juliol cap a les 10 del matí. Amb les cavalleries arriben prop del port de Benasc, punt a partir del qual els guies carreguen les seves esquenes. Es dirigeixen al fons de la vall i d'allí pugen a buscar l'abric de la Reclusa, lloc ja conegut pels caçadors. Improvisen el bivac al costat d'un desplom de la roca, amb unes branques de pi per matalàs i un mur de pedra seca per a protegir-se. Mentrestant, Franqueville es dedica a observar la varietat botànica de la zona i Tchihatcheff es passeja mirant les impressionants roques amb què està disposat a "entaular una lluita seriosa".

Després del calorós dia, finalment descarrega la tempesta. Resguardats sota la roca passen la nit. Abans de clarejar el nou dia, els caçadors acorden que no travessaran la glacera, buscaran els passos sobre les roca, que és el seu terreny, per a rodejar el massís i arribar fins a la cabana de Vallibierna. No els costa gaire convèncer als guies. Sanio no coneix la zona i no té crampons i a Argarot, a pesar de tindre'ls, basta que li recorden a Barrau per a acceptar la proposta.

Parteixen, doncs, direcció al Pic d'Alba, passant pel coll i flanquegen sobre el llac de Cregueña. Superant els blocs rocosos arriben finalment a la cabana cap a les tres de la tarda. Allí han de desallotjar a un grup de porcs mig silvestres per a poder acomodar-se. Realment la cabana no és més que un precari abric excavat en el sòl i cobert de branques. Malgrat la clemència climatològica, la nit no serà tranquil·la perquè se'ls incendia la coberta de la cabana a mig son: un bon ensurt. Així que Tchihatcheff decideix començar a caminar a les quatre de la matinada. Els caçadors van obrint el camí perquè coneixen la zona. Hora i mitja més tard arriben a un llac gelat (Corones) al peu de la glacera.
Els guies passen davant i els aristòcrates i Argarot es posen els crampons. Penosament (uns més que altres, per la falta de crampons) arriben al coll de Corones on la boira els atura. Valoren les opcions per a seguir i una vegada més la por al terreny gelat s'imposa. Els guies i els caçadors desapareixen en la boira buscant sobre la roca un pas pels senyors. Franqueville i Tchihatcheff van sentint com cauen les roques i respiren quan veuen aparèixer de nou als seus guies que desisteixen del terreny rocós. No els queda altra opció que la glacera.

Pierre Sanio es posa al capdavant i lentament avança entre la boira esculpint graons amb la seva destral. Li segueixen els altres, encordats i atemorits. De sobte comencen a trepitjar neu pols i el cor se'ls eixampla. Sense més dificultat arriben a un replà rocós, un avant-cim, i la boira s'obre... els separa del cim una fina i esmolada aresta. Franqueville evoca en el seu pensament el cirât islàmic, el pont "fi com un cabell i esmolat com un sabre" que separa les ànimes del paradís: el pas de Mahoma.

Els guies ataquen la inestable aresta sense dubtar. Avancen acompanyats del so de les roques que es van desprenent a un costat i un altre de l'aresta. Ja són al cim!!! En breu es reuneixen tots i aixequen una fita de pedres a la què improvisen un registre amb una ampolla buida, dipositant allí els seus noms.
Les esquerdes que avui ens fan riure provocavan temors profons entre els que s'apropaven a l'Aneto. Al fons cim de la Maladeta i Cresta dels Portillons.
L'Aneto i la cresta de Llosàs. A la dreta la bretxa de Tempestats. Fotografia des de l'agulla Franqueville. Devant tenim l'agulla Tchihatcheff.

El dia s'obre definitivament i poden observar la cresta dels Portillons i l'amplia glacera que els separa d'ella. Des d'allí el camí no presenta dificultat. De no ser per que havien deixat trastos en la cabana de Corones la tornada hauria sigut per allí. Obligats a rodejar les Maladetas de nou, no arriben a Luchón fins al 21 de Juliol.

Pocs dies després Tchihatcheff torna a l'Aneto per realitzar els seus mesuraments baromètrics, ara per la ruta dels Portillons: 3370 metres és el seu registre (front dels 3404 dels nostres dies). A la seva tornada a Luchón comunica les seves observacions a l'Acadèmia de Ciències francesa i la conquesta de l'Aneto s'estén per mitjà de diferents publicacions de l'època.

A aquesta ascensió seguirien altres, realitzades algunes per mítics pirineistas (1844, Lezat,). Any rere any es multiplica el nombre de grups que ascendeixen a l'Aneto (al 1863, Russell puja per primera vegada en una de les noranta excursions que es registren aquell any) i a per a l'aristocràcia que estiueja a Luchón es converteix en una moda ...i una bona font d'ingressos per als pobletans que fan de guies... Bé, i la moda va arribar als nostres dies, quan excursionistes estiuencs de tots els pelatges trepitgen, ja sense cap respecte, la glacera de l'Aneto, cada any més trist testimoni del canvi climàtic... Però sempre ens restarà l'hivern...

El Mussol