ESCALADA AL REGNE DE LES MARMOTES


Cara Sud - Via Directa

IV+ / V (1 pas V+/6a-)
200 m.

Xavier Díez - Jordi Lletche - Carles Bastos

La paret des del Refugi de Serradets
Panoràmica de la placa del primer llarg des del camí d'aproximació

Durant anys havíem retingut al nostre pensament les fotos del llibre de Patrice de Bellefon sobre aquest racò dels Pirineus (sobre tot la famosa placa del primer llarg), enclavada davant de la ben coneguda Bretxa de Roland, amb l'intenció de poder pujar-la algun dia. Per fí, aquest dia va arribar i vam decidir pujar per la ruta normal de la Cara Sud. Però quina va ser la nostra sorpresa quan vàrem arribar al peu de la paret i ens vàrem adonar que havien equipat una via directa que rectificava el traçat original de la ruta clàssica. No és una ascensió de gran envergadura (uns 200 m. de recorregut), però la qualitat de la roca i l'ambient en que es desenvolupa bé mereixen una visita.
Orientació: La paret té orientació Sud, però donada l'altitud en que ens mourem, és una via ideal per als mesos d'estiu.

Aproximació: Deixar el cotxe a l'aparcament del coll de Bujaruelo, al qual s'accedeix des de Gavarnie per una carretera en bastant bon estat i amb fortes pendents (8 Kms.). Segueix el camí que flanqueja per la part Nord tota la base del Taillon, fins el coll de Sarradets. D'aquí tenim dues opcions. La primera es arrivar fins al refugi de Sarradets (1h 30'), la qual cosa ens permetrà tenir una panoràmica del recorregut de la via i després, baixant, accedir a la base de la paret, superant una canal fàcil amb algun tram de grimpada (II-III).
L'altra possibilitat és des del coll anar directament a la base de la paret.

Material: 10 cintes expres + cinta de reunió + descendedor
Xavi al primer llarg. Un món totalment vertical
Carles i Jordi arribant a la segona reunió
Jordi al pas més dur de la via, al sortir de la segona reunió
Descens: Del cim de Serradets seguir l'aresta cap a l'Oest, fins estar sobre un corriol encaixat marcat amb una fita. Baixarem ràpidament per aquest corriol bastant vertical que ens portarà a l'inici del camí d'aproximació al peu de la via.
Horari: De 2 a 4 hores, segons el vostre nivell i les vegades que pareu a fer fotos
Comentaris: La via resenyada és una variant directe de la clàssica ressenyada al llibre "LOS PIRINEOS - LAS 100 MEJORES ASCENSIONES Y EXCURSIONES", de Patrice de Bellefon. Aquesta via ha endreçat el recorregut original y s'ha equipat mitjançant spits i claus. El més destacable de la via és la placa de la primera tirada, plena de forats que ens fan dubtar contíinuament de quin és el millor per agafar-se.
El pas més dur està sortint de la segona reunió; està protegit per 2 spits i podríem graduar-lo de V+/6ª- (no és obligat). La resta de la via no està tan equipada, però la seva protecció no ofereix dificultat.
A més a més de la bellesa de la via, s'ha de destacar l'espectacular paisatge que ens envolta (Bretxa de Rolana, Circ de Gavarnie, Taillon, etc.).
La rapidesa de l'accés, el recorregut de la via i el descens la fan molt recomenable per a realitzar-la en una jornada.

 

La cordada al cim. Al darrera el Taillón
La Bretxa de Roland i el Refugi. Un lloc de somni.
Una marmota ens demana explicacions per la gosadia d'envair el seu regne