AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


Els aliments sónt font de matèria i d'energia, i s'han de transformar en diferents tipus de substrats energètics que ens garanteixin les diferents classes de combustible que necessita el nostre motor, el cos.

Tenim el gran avantatge de que, en funció de les nostres necessitats, podem utilitzar gas-oil (dura molt, però no dóna molta potència), benzina, (dura menys però és més potent), o kerosè (solament pels casos de gran demanda durant l'activitat) de 3 formes diferents:

Substrat energètic
Quantitat disponible en el nostre organisme
Temps de duració
Tipus de "combustible"
Fosfocreatina
70 g
10 seg
kerosè
Glucògen
500 g
30 min
súper
Greixos
15.000 g
Il.limitat
gas-oil

Per altra banda, tenim que la contracció del muscul es produeix gràcies a l'ATP (adenosin trifosfat), molècula capaç de transferir energia. Està disponible en totes les nostres cèl.lules musculars en una quantitat fiza. Actua com una pila: un cop transferida la seva energia, s'ha de recarregar per ser un altre cop funcional, doncs no serveixen de res les piles esgotades. I és aquí on intervenen els substrats energètics del nostre cos: per a recarregar l'ATP del múscul.

La recarrega pot utilitzar els substrats de què parlàvem de forma independent, simultània o alternativament, segons les necessitats. Podem entrenar-nos i alimentar-nos per a que el nostre metabolisme consumeixi més d'un substrat o d'un altre, amb més o menys eficàcia i rendiment, tenir els dipòsits més o menys plens, i fins i tot anar recarregant-los sobre la marxa, amb el motor funcionant.

El Dietista

Index d'articles