AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

El iogurt

És un aliment derivat de la llet, molt conegut per tots nosaltres. Quan coagulen certes proteïnes que conté la llet, s'obté el iogurt. Això és possible gràcies a la fermentació làctica àcida. Els responsables d'això són uns microorganismes (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus) que s'inoculen a la llet.

La digestió del iogurt és més fàcil que la de la llet, ja que la quantitat de lactosa (sucre propi de la llet) ha disminuït per l'acció fermentativa. La lactosa precisa per a la seva digestió de la lactasa, un enzim digestiu que tenim al nostre intestí, i que amb l'edat disminueix de quantitat. Per altra banda, les poblacions de la conca mediterrànea disposen de menys quantitat de lactasa que les nòrdiques. Tot ens convida al consum del iogurt.

Com a producte làctic, el iogurt és una font riquísima de calci, fonamental en la construcció i manteniment de la masa òssea.

El iogurt també té certes propietats terapèutiques. Després d'una deshidratació la funció intestinal és veu greument afectada. Aquest aliment ajuda a regenerar-la amb més rapidesa.

Després d'un esforç violent, la mucosa intestinal (que és molt fragil) es veu deteriorada. El caminar o correr per muntanya, genera multitud de microtraumatismes a l'intestí, les articulacions, la musculatura, etc... Els microorganismes que té el iogurt sintetitzen substàcies amb propietats antibiòtiques que eviten que per les fisures produïdes en la mucosa intestinal, siguin fàcilment atravesades pels microorganismes patògens (dolents).

També tenim al nostre abast altres productes làctics que estimulen la funció inmunológica: són els coneguts amb "efecte bífidus".
En resum, despres d'una dura activitat a la muntanya, planteja't de fer unes postres amb iogurt: el teu cos recuperarà abans la normalitat.

NOTA: els iogurs son els que contenen els microorganismes vius, no com els pasteurizats, que se'ls han carregat tots.
La Fageda, La lechera, Danone, etc,... fan iogurts que necesiten refrigeració per a mantenir les seves característiques i no fer-se malbè. Els microorganismes es mantenen vius i actius.
Pascual fa iogurts que deprés pasteuritza per així poder conservar-se a temperatura ambient. Però els microorganismes desapareixen després de la pasteurització.

Que vagi de gust !!


El dietista


Index d'articles