AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

La densitat nutritiva.

Quan parlem de densitat nutritiva ens referim a la taxa de vitamines i minerals que trobem en un aliment en concret.

La densitat nutritiva designa la relació entre la quantitat de nutrient (magnesi, per exemple) proporcionat per una ració d'aliment i el contingut energètic d'aquesta. S'expressa en mg/100 calories. Quant més elevat sigui aquest valor, més important serà l'aliment a nivell nutritiu.

Amb aquest valor podem quantificar quins aliments son més adients d'incloure a la nostra dieta en funció d'algun nutrient en concret. Si més no, així podem comparar els continguts nutritius de diferents aliments.

Si el pa integral conté 90 mg. de magnesi per 100 gr. d'aliment (el valor energètic del pa integral és de 230 kcal), tenim que la densitat nutritiva en magnesi del pa integral és de 90/2,3= 39,1 mg/100 cal.
Si el pa és blanc en lloc d'integral, parlarem de 25 mg de magnesi per 100gr d'aliment (el valor energètic del pa blanc és de 257 kcal), tenim que la densitat nutritiva en magnesi del pa blanc és de 25/2,57= 9,7 mg/100 cal.

Un esportista que porti una alimentació poc calòrica tindrà dificultats per cobrir les seves necessitats en quan a certs nutrients, com el magnesi o el ferro. Amb una alimentació d'alta densitat nutricional, no tindrà cap mena de problema: això ho podria aconseguir consumint aigua mineral, llevat de cervesa, cereals integrals, germen de blat, llegums, marisc,..., entre d'altres.

És important el considerar que les tècniques de cocció poden influenciar de forma molt important en el contingut final de nutrients d'un aliment. Un vegetal posta a bullir en un líquid pobre en minerals perdrà l'essencial del seu contingut. Per evitar això, convé posar sal a l'aigua de cocció; o variar el tipus de preparació: al vapor, a la graella, a la papillote,...

Que vagi de gust.

El dietista

Index d'articles