AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Grup 1: la llet i els seus derivats

Els aliments que formen aquest grup donen a l'organisme proteïnes, greixos i hidrats de carboni, juntament amb aigua, vitamines i minerals.

La llet és l'aliment més complet que existeix a la natura. De fet, en l'ésser humà és l'aliment exclusiu durant al menys els tres primers mesos de vida. Menys el ferro, disposa de tots els elements necessaris per al creixement, el desenvolupament i el manteniment de la salut. El seu consum és necessari (o molt altament recomanable) donat l'alt contingut de calci i de proteïnes (de molt alta qualitat biològica).

Entre els 9 i els 18 anys de vida es recomana consumir uns ¾ de litre al dia de llet (o el seu equivalent en formatge o iogurt). A partir dels 18 anys és aconsellable consumir ½ litre diàriament (o els seus derivats).

Podem trobar en el mercat diferents tipus de llet, en funció del tractament fet per la seva conservació i/o consum: pasteuritzada, esterilitzada, UHT, condensada, en pols, amb greix vegetal afegit,...

Els derivats més comuns de la llet son:

· el iogurt: aliment amb microorganismes vius que té unes propietats biofuncionals molt bones i que és més fàcilment digerible que la llet
· postres làctics: flams, natilles, mousses,…, "iogurts pasteuritzats després de la fermentació", que han estat tractats amb calor després de la seva elaboració per poder conservar-los més temps
· formatges: fresc, quallada, mató, curat, fos,...

Que vagi de gust !!!

El dietista

Index d'articles