AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Grup 2.2 Aliments proteics: peix i marisc

El peix té un contingut en proteïna similar a la carn (entre 16 i 23 gr. de proteïna/100 gr. aliment) i la seva qualitat és semblant. Però al tenir menys teixit conjuntiu és molt més fàcil de pair. D'ací el costum de menjar peix a la nit, o lluçet quan hem tingut problemes digestius.

El contingut en greix ens marca els diferents grups de peix que tenim:

Peix blanc (<2% de greix): bacallà, lluç, llenguado, rap,...
Peix semigras (entre el 2% i el 7% de greix): truita de riu, seitó,...
Peix blau (>7% de greix): salmó, verat, tonyina, sardina,...
I és el determinant principal del valor energètic del peix: des de les 80 cal. en els peixos blancs més magres fins a les 240 kcal. en els peixos blaus més greixosos.

El greix del peix conté àcids grassos poliinsaturats del grup w-3, que exerceixen de factor protector en front de malalties cardiovasculars (evita la formació de trombes i té efecte anticoagulant). Si anem a l'alta muntanya a alçades importants (més de 3.000 m) i estem un temps prolongat (unes setmanes), la quantitat de glòbuls vermells a la sang augmenta com a reacció fisiològica a la baixa concentració d'oxigen de l'aire (és un mecanisme natural per garantir que la quantitat d'oxigen a la sang sigui el suficient). Aquest fet fa que la sang esdevingui més espessa, augmentant en certa manera la possibilitat de trombosi. Els w-3 actuarien com a protecció, al dificultar l'anterior fenomen.

El contingut de calci en el peix és relativament baix. Però si consumim peixos petits amb la raspa inclosa, si que farem una ingesta interessant de Ca.
El contingut en iode és dels més alts entre tots els aliments. Zinc, magnesi, ferro i seleni són minerals que també trobem al peix.

Els peixos blaus tenen, sobre tot, vitamina B12, A i D. Les sardines son especialment generoses en àcid fòlic. Els ous i el fetge de peix són rics en vitamina C. Per això els esquimals, encara que no mengin fruita ni verdura fresca, mai tenen l'escorbut (malaltia produïda per la manca d'ingesta de vit. C)

El marisc conté una quantitat de proteïna similar al peix, però de menor valor biològic. És una bona font de iode, ferro i zinc, seleni i calci. També te un elevat contingut en colesterol i purines. Però donat el preu al que es cotitza, el seu consum és en general, molt escàs. Així que tampoc cal dimonitzar-lo massa.

Que vagi de gust !!!

El dietista

Index d'articles