Grup 
          3.1 Aliments farinacis: la pasta
         La pasta 
          és un producte obtingut per dessecació d'una massa no 
          fermentada, elaborada, fonamentalment, a partir de farines de blat amb 
          aigua.
          Conté fins a 12 g. de proteïnes per 100 g. de producte, 
          que si volem aprofitar al màxim, haurem d'acompanyar amb carn, 
          peix, ou, o algun derivat làctic. Recordeu que una proteïna 
          a la que li manqui algun dels aminoàcids essencials (la lisina 
          en el cas del blat), no és tan bona com una altra que si que 
          els porta tots. Però aquesta proteïna deficitària 
          complementada amb una proteïna "sencera", resultarà 
          nutritiva al màxim.
        Per altra 
          banda, el millor de la pasta és el seu contingut en midó 
          (carbohidrats), donant-li en conseqüència un poder energètic 
          molt important. En 100 gr. de pasta podem trobar fins a 74 gr. de carbohidrats. 
          Es més que recomanable culminar un dia de muntanya amb un menú 
          que contingui un primer plat de pasta (espaguetis, macarrons, sopa, 
          raviolis,....) que ens ajudi a omplir els dipòsits energètics 
          exhaurits per una jornada de frenètica activitat.
        Si optem 
          per una pasta fresca (d'aquestes que venen envasades al buit), amb 10 
          minuts de cocció en tindrem suficient. Si és pasta seca, 
          triga una mica més en coure. Però tenim l'avantatge de 
          que pesa menys (conté menys aigua) i al transportar-la dins la 
          motxilla, ho notarem menys. 
        És 
          important considerar que els midons de la pasta que ha estat cuita "al 
          dente" triguen a ser païts i aprofitats una mica més 
          que quan l'hem deixada bullir una estona més llarga. 
          
          Les pastes que consumim habitualment provenen de farines refinades, 
          on s'ha tret la clofolla del cereal. Per altra banda, les pastes integrals 
          (de farines integrals) sempre són més nutritives (podem 
          trobar més vitamines i minerals) i menys energètiques 
          (contenen una gran quantitat de fibra que no podem aprofitar per energia). 
          És per això que també convé fer servir la 
          pasta integral en la nostra dieta habitual.
         Que vagi 
          de gust !!! Si a la pasta afegim una salsa de tomàquet i una 
          llauneta de tonyina o una mica d'ou dur, formatge, o uns dauets de salsitxa 
          de frankfurt, i unes panses i uns pinyonets....., un rajolinet d'oli 
          i apa!, ens queda un fantàstic primer plat.
        Un plat 
          de pasta preparat amb alguns dels components suggerits anteriorment 
          pot contenir entre 500 kcal i 750 kcal per cada 100 gr. Benzina d'alt 
          octanatge !!! 
          
          Que vagi de gust !!!
            
        El 
          dietista 
          
          
          
 
          Index d'articles