AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Grup 3.1 Aliments farinacis: la pasta

La pasta és un producte obtingut per dessecació d'una massa no fermentada, elaborada, fonamentalment, a partir de farines de blat amb aigua.
Conté fins a 12 g. de proteïnes per 100 g. de producte, que si volem aprofitar al màxim, haurem d'acompanyar amb carn, peix, ou, o algun derivat làctic. Recordeu que una proteïna a la que li manqui algun dels aminoàcids essencials (la lisina en el cas del blat), no és tan bona com una altra que si que els porta tots. Però aquesta proteïna deficitària complementada amb una proteïna "sencera", resultarà nutritiva al màxim.

Per altra banda, el millor de la pasta és el seu contingut en midó (carbohidrats), donant-li en conseqüència un poder energètic molt important. En 100 gr. de pasta podem trobar fins a 74 gr. de carbohidrats. Es més que recomanable culminar un dia de muntanya amb un menú que contingui un primer plat de pasta (espaguetis, macarrons, sopa, raviolis,....) que ens ajudi a omplir els dipòsits energètics exhaurits per una jornada de frenètica activitat.

Si optem per una pasta fresca (d'aquestes que venen envasades al buit), amb 10 minuts de cocció en tindrem suficient. Si és pasta seca, triga una mica més en coure. Però tenim l'avantatge de que pesa menys (conté menys aigua) i al transportar-la dins la motxilla, ho notarem menys.

És important considerar que els midons de la pasta que ha estat cuita "al dente" triguen a ser païts i aprofitats una mica més que quan l'hem deixada bullir una estona més llarga.

Les pastes que consumim habitualment provenen de farines refinades, on s'ha tret la clofolla del cereal. Per altra banda, les pastes integrals (de farines integrals) sempre són més nutritives (podem trobar més vitamines i minerals) i menys energètiques (contenen una gran quantitat de fibra que no podem aprofitar per energia). És per això que també convé fer servir la pasta integral en la nostra dieta habitual.

Que vagi de gust !!! Si a la pasta afegim una salsa de tomàquet i una llauneta de tonyina o una mica d'ou dur, formatge, o uns dauets de salsitxa de frankfurt, i unes panses i uns pinyonets....., un rajolinet d'oli i apa!, ens queda un fantàstic primer plat.

Un plat de pasta preparat amb alguns dels components suggerits anteriorment pot contenir entre 500 kcal i 750 kcal per cada 100 gr. Benzina d'alt octanatge !!!

Que vagi de gust !!!

El dietista

Index d'articles