Grup 3.3 Aliments farinacis: les patates
            i altres tubercles 
            
        Abans de tot cal dir que els tubercles
            són les rels modificades
          d'una determinada planta, que han emmagatzemat nutrients i aigua, per
          la qual cosa és un reservori prou important. 
        Les patates.  Abans de poder
            emmagatzemar els aliments a les neveres, les patates van ser força importants dins de
          la nostra dieta degut a que no es fan malbé fàcilment.
          Avui dia ocupen un lloc secundari. Caldria recuperar el seu consum
          donat que permeten moltes variants culinàries malgrat el poc
          prestigi gastronòmic que posseeixen, i a més són
          molt econòmiques. 
        La patata ( Solanum tuberosum ) procedeix
            d'Amèrica,
          concretament dels Andes, i és consumida i cultivada en climes
          temperats. Es va incorporar a la dieta europea a mitjans del segle
          XVII. En aquella època, la seva aparició al vell continent
          va evitar que morís molta gent de fam, doncs degut a sequeres
          i diverses malalties que van afectar els cultius de cereals, la patata
          es va convertir en aliment bàsic. A meitat del segle XIX a Irlanda,
          la destrucció de les collites de patates que va causar un fong
          ( Phytophthora infestans ) va provocar la migració masiva
          de la població cap a EEUU. 
        Va venir d'Amèrica i se'n portà la gent cap a allà.
          Curiós tot plegat, no? 
        A nivell agrari, la patata produeix més energia per hectàrea
          que qualsevol cereal. En aquest sentit és un aliment més “sostenible” i
          rendible. 
        Nutricionalment parlant, la patata és un aliment que ens proporciona
          per cada 100 gr: 18 gr de glúcids o carbohidrats, 2,5 gr de
          proteïna i 0,2 gr de lípids, amb un aport energètic
          de 72 kcal. És rica en vit C i potassi. El seu alt contingut
          en aigua fa que la densitat de nutrients no sigui tan elevada com en
          altres aliments més secs. 
        Es recomana consumir patates com a plat principal
            dos o tres cops per setmana. Amb la verdura, al vapor, al forn, estofades,
            al microones, fregides (de tant en tant), emmascarades,..., qualsevol
          llibre de receptes us donarà moltes idees. 
        El midó, forma majoritària en que es presenten els carbohidrats
          de la patata, és molt digerible i assimilable si es consumeix
          l'aliment just acabat de fer. A mesura que la patata es refreda, el
          midó es va tornant més dificultós de pair i assimilar.
          A la pell de la patata, sobre tot si ja ha fet grills, ha verdejat
          (per donar-li la llum) o ha rebut cops, podem trobar la soladinina,
          alcaloide molt tòxic. Es recomanable consumir-les pelades. 
        A la muntanya. Que fem amb la patata? Doncs,
            si hem de carregar el seu pes a la nostra esquena, el millor és
            optar pel puré de
          patates. Ens podem emportar patata deshidratada en flocs, afegir aigua
          calenta o llet i ja tenim el puré fet. Afegim tomàquet,
          tonyina, pèsols, formatge, dauets de pernil o cansalada, salsitxa,.....,
          Ja tenim un plat bo, bonic i barat per recarregar el nostre nivell
          energètic i continuar l'endemà amb l'activitat de muntanya. 
          
          Altres
          tubercles. El moniato o batata
          ( Ipomea
            batates ); el nyame ( Dioscorea alata  i D. esculenta );
            la mandioca, casabe o iuca ( Manihot utilissima ), d'on
            s'obté la tapioca; la xufla ( Cyperus esculentus ),
            que macerada i ensucrada pasarà a ser orxata.
            
            El dietista 
                  
 
        Index d'articles