AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

L'energia al nostre cos ( 2 ). Un dia d'esquí de muntanya.

Uns estiraments i comença l'ascensió, a ritme suau. La pala sembla tenir molt pendent, però fent un traçat en ziga-zaga, anem vencent el desnivell de forma lenta, però segura. El calor va en augment i ens traiem el "gore". Només el "forru" i l'energia que genera el cos, són suficients per a mantenir-nos calents, doncs el 75 % de l'energia generada es transforma en calor.
Anem bevent de manera regular: cada 15 minuts fem un glop d'aigua, s'evita la deshidratació i que el nostre rendiment disminueixi (hem de recordar que en l'alta muntanya, donada la sequedat del clima, el procés de deshidratació és molt més important que en altres ambients).
Augmentem la velocitat, i arribem al 60 % del nostre ritme màxim (podem mantenir una conversa amb un company). En aquest moment, una persona mitjanament entrenada, utilitza majoritàriament (90%) com a substrat energètic els greixos o lípids. D'aquesta manera ens assegurem que arribarem al cim sense cansar-nos excessivament, i segur que podrem gaudir del descens.

De sobte sentim una remor: uns llampecs llunyans ens indiquen que s'està desencadenant una tempesta de nassos. Només ens queden 200 metres de desnivell per a arribar al cim, així que accelerem fins a un 80 % del nostre ritme màxim: notem com la sensació de calor corporal augmenta i les gotes de suor cauen pel nostre front (encara que la temperatura ambient sigui de -10º C). La freqüència respiratòria augmenta considerablement i sembla que ens manqui l'aire. Estem utilitzant les nostres reserves de glucògen de manera gairebé exclusiva com a font energètica, sent el consum de greixos pràcticament nul. Augmentem encara més el ritme, sobrepassant el nostre llindar màxim del 100 %: hem de parar-nos per a recuperar la respiració.

Parem un minut per a recuperar-nos i reprenem l'ascensió a un ritme fort, capaços de mantenir-lo fins arribar a dalt.
Estem al cim i la tempesta la tenim gairebé a sobre. Ni fotos ni res: pells fora, ens posem el "gore", fixem les botes i a baixar com a kamikaces...... sayonara!!!.

el dietista

Index d'articles