AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Grup 3.5 Aliments farinacis: els llegums

Els llegums són llavors seques i separades de la seva tavella (beina), procedents de plantes de la família de les lleguminoses. Contenen una quantitat important de proteïna. Per aquest fet es podria qüestionar la seva inclusió dins dels farinacis, no excessivament rics en aquest nutrient. Però el fet de que el seu origen estigui al regne vegetal i el voler simplificar la classificació dels aliments ens condueix a posar-los dintre dels farinacis. Tenen una gran importància nutricional i alimentària, no només pel seu baix cost, sinó per la facilitat que hi ha en el seu emmagatzematge.

La quantitat de proteïna que contenen oscil·la entre els 19 y els 35 gr. (veure taula de nutrients a continuació).

Llegums
(100 gr.)

Energia
Kcal

Proteïna
gr.

Glúcids
gr.

Lípids
gr.

Altres nutrients

Mongetes

285

19

53

1

Fibra, Mg, Fe, K

Cigrons

329

19

56

2

Fibra, Mg, Fe, K

Llenties

314

19

52

1

Fibra, Fe, K

Soja

422

35

30

18

Fibra, Mg, Fe, K, Ca

També són llegums la fava, la guixa, el tramús, el pèsol i el cacauet.

Diferents cultures que no han tingut un fàcil accés a la carn com a aliment, han après a combinar els llegums amb altres aliments, ja que la proteïna que conté aquest aliment no és de màxima qualitat. Si volem que sigui aprofitada al màxim hauríem de barrejar, dins del mateix àpat, aquest aliment amb cereals, patates o d'altres verdures. Per exemple, a Sudamèrica és habitual el consum de les “tortas” de blat de moro (cereal) amb “frijoles” (llegum) i a Àsia l'arròs amb la soja.

Sense anar tan lluny, a casa nostra, un bon plat de bledes amb cigrons ens aporta una qualitat i quantitat de proteïna més que bona.

La flatulència que provoquen els llegums és deguda a la presència d'uns oligosacàrids (un tipus de sucres) que són fermentants per la nostra flora intestinal, produint els incòmodes gasos.

Que vagi de gust !!!

El dietista

Index d'articles