AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Begudes energètiques.

És conegut per a tots la importància d'una correcta hidratació per a què el rendimient esportiu sigui òptim. Si a part d'hidratar-nos amb la beguda que portem a sobre, aconseguim alimentar-nos una mica,…, estarem matant dos ocells d'un tret.

Hi ha estudis que demostren que la ingesta de begudes sucrades a intèrvals regulars durant la pràctica esportiva beneficien tant l'exercici aeròbic moderat com el d'alta intensitat, ja que s'estalvia el glucògen muscular i, evidentement, estan hidrant el nostre organisme.

Mitjançant el seu consum, en exercicis realizats entre el 60 i el 80 % de màxim esforç, podem retrassar la fatiga entre 15 i 30 minuts. Aquestes begudes són capaces de subministrar d'un 30 a un 40 % de l'energia que es necessita en una competició prolongada com la marató, en què l'esforç és de tipus aeròbic d'alta intensitat. En exercicis de baixa intensitat el benefici de les begudes energètiques és poc, doncs el combustible que majoritàriament usa la musculatura són els àcids grassos.

En els esports de muntanya (esquí, escalada, BTT, etc…),que són d'entre moderada i alta intensitat aeròbica, és més que recomenable el seu ús: portar a la cantimplora o a l'ampolla de la bici un preparat de beguda energètica pot ajudar-nos a disfrutar encara més de la nostra activitat.

En comerços especialitzats existeixen preparats per a elaborar beguda energètica: sols s'han de barrejar amb aigua segons les proporcions recomenades. O bé si es prefereix, es pot comprar la beguda ja preparada. I per últim, si voleu ser autosuficients, o simplement estalviar-vos uns euros, aquí teniu una recepta casolana molt efectiva:

Recepta casolana isotònica-energètica:
1 litre d'aigua
70 grs de sucres, dels quals:
20 grs de sucre de taula
50 grs de maltodextrines (midó de blat de moro, Maizena o similar),
1 pessic de sal,
1/2 llimona exprimida

És molt important respectar les proporcions entre el líquid i els altres components, doncs de no fer-ho podria provocar-nos efectes no desitjats tals com: deshidratació, hipoglucèmia (altrament dit pájara), diarrea,…
Ah! I per últim, es recomana beure uns 250 ml cada 15 o 30 minuts.
Que vagi de gust !!!

El Dietista

Index d'articles