AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Els antioxidants

L'exercici aeròbic (el que fem quan anem a la muntanya) consumeix una gran quantitat d'oxigen; aquest fet indueix al nostre organisme la formació de radicals lliures i peròxids, que són substàncies altament reactives.

Igualment, després d'un exercici intens de tipus aeròbic es produeixen reaccions immunològiques inflamatòries, les quals provoquen també l'aparició dels radicals lliures i peròxids ( RL i P).

Aquestes subtàncies, poden arribar a provocar lesions tisulars (de teixits) així com un envelliment prematur i altres alteracions fisiològiques.

S'ha demostrat que l'entrenament produeix substàncies que neutralitzen els RL i P, de manera que l' estress oxidatiu abans esmentat, es veu contrarrestat, així que si seguim un entrenament ben planificat millorarem tan el nostre rendiment com la nostra qualitat i quantitat de vida.

De totes maneres, hi ha molts aliments que contenen substàncies amb efecte antioxidant, neutralitzant els RL i P. Aquestes substàncies són: algunes vitamines, minerals i altres nutrients.

Vitamina C: es troba en moltes fruites i verdures, especialment en els cítrics, pebrots, tomàquet, julivert, rabes...
Vitamina E: es troba en els olis vegetals ( especialment el de cacahuet), en el germen de blat, rovell d'ou...
Vitamina A: es troba en els làctics, oli de fetge de bacallà, rovell d'ou, peix blau, en vegetals com la pastanaga, julivert...i en fruites de color taronja.
Manganès, Zinc, Coure i Seleni: en vísceres, en cereals integrals ( amb clofolla), peix i marisc.
Ferro: es troba bàsicament en les carns vermelles i en alguns llegums com les llenties.

També podem trobar tota una sèrie d'altres substàncies de clar efecte antioxidant com l'extracte de te verd i el vi negre, on hi ha els polifenols; les llavors de raïm on hi trobem les procianidines; el Ginkgo biloba amb els flavoglucòsids...

El Coenzim Q10 i la NAC ( N-acetil-cisteïna), també antioxidants, que només es poden trobar en suplements dietètics.

Però us amoineu, no cal anar corrents a una botiga de dietètica a comprar una "megabarreja d'antioxidants". Simplement intenteu que la vostra dieta sigui el més variada i rica en aliments frescos...I tindreu salut per una estona ben llarga i profitosa.

Que us vagi de gust

el dietista

Index d'articles