AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Grup 5. Les fruites fresques

La fruita no és més que el fruit, la infructescència, la llavor o les parts carnoses d'òrgans de diferents plantes o arbres que han assolit un grau de maduresa apropiat per al consum humà. De fruites les podem trobar fonamentalment, de tres tipus: fresques, secs o seques. El seu consum és fa, majoritàriament, en cru. Però també és habitual menjar-les en forma d'aliment elaborat: semiconserva, conserva, compota, confitura, melmelada, gelea, polpa, fruita en almívar, macedònia, fruita confitada o glacejada, nèctars o sucs (concentrats, ensucrats o gasificats)...

Fruites fresques. Tenim diferenciats diferents tipus:

•  de grana (poma, pera, codony,...)

•  de pinyol (cirera, albercoc, préssec, nectarina, pruna, nespra,...)

•  cítrics (taronja, llimona, aranja, mandarina,...)

•  exòtiques (xirimoia, alvocat, kiwi, plàtan,...)

•  altres (maduixot, mora, meló, raïm, magrana,...)

Les fruites fresques contenen una gran quantitat d'aigua i són riques en carbohidrats (sobre tot amb els sucres simples sacarosa i fructosa) i pobres en greixos (menys l'alvocat) i proteïnes. Posseeixen també una apreciable quantitat de fibra (soluble i insoluble), així com vitamines (sobre tot A i C), potassi i fosfats. També contenen àcids orgànics (sobre tot fenòlics i hidroxiàcids), flavonoides i aromes diverses.

Cal tenir en compte que al ser un aliment que es consumeix majoritàriament al natural, les seves característiques nutricionals poden ser molt variades en funció del grau de maduresa que tingui. La tècnica fonamental que s'utilitza per la conservació de les fruites fresques és la refrigeració. La recol·lecció, la majoria de vegades, és fa en una fase de maduresa molt primerenca per tal de prolongar la vida útil d'aquest aliment el màxim possible. Això cal tenir-ho en comte per tal de valorar l'aportació nutricional real que ens proporciona la fruita ja que, avui dia, podem trobar qualsevol fruita en qualsevol època del any gràcies als hivernacles i a les importacions que es fan des d'altres països. La fruita de temporada conreada a casa nostra i consumida en l'època que toca és sinònim de màxima qualitat nutricional.

Dintre d'una alimentació sana i equilibrada, es recomana el consum de 2 peces de fruita de mida mitjana al dia. Si les peces són petites (mandarines, nespres, prunes,...) podem augmentar la quantitat d'unitats consumides.

Ells fruits secs o de clofolla i les fruites seques mereixen un capítol apart, donades les seves característiques particulars.

Fruits secs o de clofolla: són aquells en els que la part comestible conté menys del 50% d'aigua: ametlla, avellana, castanya, nou, pinyó, pistatxo,...

Fruita seca: una vegada s'ha recol·lectat, es deixa assecar per prolongar la seva conservació, concentrant-se els seus nutrients al perdre una gran quantitat d'aigua: figues seques, orellons, dàtils, prunes seques, panses,...

Que vagi de gust !!

El dietista

Index d'articles