AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


El licopè

El licopè és un carotenoide, un pigment natural que sintetitzen algunes plantes i certs microorganismes (mai els animals). Sobre tot el podem trobar al tomàquet. En menys quantitat a l'albercoc, a la guaiaba, a la síndria, a la papaia i a l'aranja. Es una substancia poc termolàbil, és a dir, que resisteix bastant bé els tractaments tèrmics dels processaments industrials de conservació o elaboració i els culinaris. Donada la seva natura lipídica, a l'organisme s'acumula en teixits greixosos i es transporta a la sang mitjançant lipoproteïnes.

El licopè te una molt interessant acció antioxidant sobre la peroxidació dels lípids. També indueix a la comunicació cel·lular i al control de la proliferació tumoral. Hi ha una reducció en la incidència del càncer prostàtic associada a una ingesta elevada de licopè.

Respecte a la relació amb la malaltia cardiovascular, s'han fet estudis al respecte i s'ha trobat una relació directa entre un alt nivell de licopè en el teixit greixós (on principalment s'acumula al nostre organisme) i una disminució de fins a un 50% del risc de patir infart de miocardi.

S'ha observat que, encara que l'ingesta de licopè sigui elevada, el seu nivell de concentració a nivell de teixit greixós disminueix molt en pacients amb el VIH i en persones amb malalties inflamatòries, per la qual cosa s'intueix una interacció entre aquest antioxidant i el sistema immunitari.

O sigui, que a menjar tomàquets, que ara estan d'allò més bé. Una amanida de tomàquet madur amb una mica d'orenga i un rajolí d'oli verge és un plat que, pràcticament és fa sol i que ens aportarà una quantitat de licopè prou important. Un “gazpacho” pot ser també una fantàstica solució per menjar tomàquet. I les salses de tomàquet, amb pasta, arròs,...., una delícia.

Que vagi de gust!!

el dietista

Index d'articles