La termoregulació i l’aigua
      L’activitat física fa augmentar la producció de  calor al organisme, degut al procés de la contracció muscular. Durant  l’activitat muscular, el 25% de l’energia produïda es transforma en treball  mecànic i el 75% es dissipa en forma de calor.
          
          
          
          
        La calor es pot dissipar de diferents formes:
      
        - per  conducció, sobretot en esports aquàtics,
 
        - per  convecció, transportant l’excés de calor des de el múscul fins a la pell  mitjançant el sistema cardiovascular,
 
        - per  radiació, en funció de la diferencia de temperatura entre la pell i l’ambient,
 
        - per  evaporació, mitjançant la sudoració corporal. Quan la temperatura ambiental  iguala o supera la temperatura cutània, gaire bé tota la calor generada es  eliminada per aquesta via.
 
      
       
      
        Amb la suor es perden electròlits, tals com el  sodi (Na+), el potasi (K+), el calci (Ca++),  el magnesi (Mg++) i el clorur (Cl-), que interaccionant  amb l’aigua es responsabilitzant del control de tota una sèrie de funcions:
      
        - transmissió  nerviosa i contracció muscular,
 
        - augment  de la despesa cardíaca (amb l’exercici),
 
        - regulació  de la temperatura corporal,
 
        - dissolució  de la gran majoria de les substancies ingerides i el seu transport per l’organisme,
 
        - absorció  d’impactes i lubricació de divers compartiments corporals i articulacions.
 
      
      Quan s’ingereixen les quantitats adequades de líquids,  el contingut corporal d’aigua es manté constant. En condicions normals, les necessitats  d’aigua en un clima temperat van dels 2 als 2 ½ litres al dia. En condicions  extremes aquest requeriment pot arribar als 10 litres al dia.
      Una persona que faci exercici intens pot produir  fins a 30 gr de suor per minut. En una hora produiria 1800 gr (1,8 litres d’aigua  aproximadament). En 3 hores entre 5 i 6 litres d’aigua. La segregació de adrenalina  pot fer augmentar la tasa sudoral. Tot aquest líquid es tindria que anar reposant  mitjançant una correcta hidratació.
      Sempre és millor beure abans de tenir sensació de set.  Aquesta sensació apareix una vegada ja se ha iniciat el procés de deshidratació.  I és millor fer petits glops d’aigua de forma més o menys continua (cada 15 ó  20 minuts) que empanxonar-se d’aigua tot d’una vegada.
      Generalment, a l’alta muntanya, l’aigua de font o  de desglaç, és baixa en sals minerals. És convenient afegir una mica de “litines”  o de preparat de beguda isotònica per rectificar aquesta mancança. Així reposarem  de una forma més eficient el contingut hídric i els electròlits que ha perdut  el nostre organisme per la sudoració.
      Que  vagi de gust!!
      
el dietista
          
          
 
          Index d'articles