AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA


Els aliments funcionals

Els aliments funcionals són aquells que contenen ingredients amb qualitats fisiològiques suplementàries a banda del seu valor nutritiu essencial. Aquests aliments poden tenir efectes beneficiosos sobre la salut i sobre el benestar de les persones, ja que milloren el funcionament del cos i de la ment. Poden també reduir el risc de contraure certes malalties cròniques.

Els components funcionals han estat sempre presents als aliments. La novetat és que els investigadors comencen ara a identificar-los i intenten determinar els beneficis concrets que poden proporcionar. Al mateix temps que s’elaboren nous productes alimentaris per a millorar o incorporar components beneficiosos, es descobreixen les propietats funcionals de nombrosos aliments tradicionals.

Com a exemples d’aliments amb components funcionals podem trobar:

• Iogurts i altres llets fermentades amb L.casei o bifidobacteries: estimulen el sistema immunitari.
• Llet i margarines enriquida amb omega-3: ajuden a controlar el colesterol.
• Certes begudes energètiques: estimulen i ajuden a la recuperació física.
• Vi: prevenció de malalties coronaries.
• Etc La llista es podria fer més llarga.

Es poden trobar més aliments amb components funcionals. De fet, tots els aliments naturals tenen components que encara no se sap de quina forma actuen al nostre organisme i que el podrien beneficiar d’una forma o un altre. I amb els components que ja es coneixen encara no s’han trobat totes les accions que poden realitzar en el nostre cos.

Dintre del que són els aliments elaborats, la indústria alimentaria està apostant per la investigació dins d’aquest “nou” grup d’aliments de cara a poder oferir al consumidor un ampli ventall de productes amb components funcionals. Als consumidors-usuaris ens cal estar el màxim d’informats al respecte de tot això. Si teniu dubtes, consulteu amb especialistes.

Que vagi de gust!!

el dietista

Index d'articles