AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA "CATALUNYA"
LA BENZINERA

Els cereals integrals

L’ordi, la civada, el sègol, el blat, l’arròs i el blat de moro han sigut sempre elements fonamentals en la dieta humana. Aquests cereals s’han consumit al món en una gran varietat de productes, des de la pasta a Itàlia fins a les “gachas” de civada a Escòcia. Però la majoria de productes s’elaboren a partir dels cereals refinats, eliminant, al triturar-los, les parts exteriors del gra. Es conserva l’albumen, format principalment per fècula (midó), d’on s’obté la farina blanca.

Trobem que als cereals integrals hi ha:

  • Vitamina E
  • Complex vitamínic B
  • Minerals: seleni, zenc, coure, ferro magnesi i fòsfor, a banda de proteïnes, hidrats de carboni complexos i lignans (fitoestrògens protectors amb propietats contra les malalties cardíaques i el càncer.

Es va fer un estudi a EEUU a més de 34.000 dones de 55 a 69 anys d’edat en el que els individus que consumien al menys una ració de cereals integrals al dia presentaven un risc significativament inferior de morir per una malaltia cardíaca que els que no consumien gairebé aquest aliment.

Els hidrats de carboni que posseeixen el cereals integrals son fermentats per la flora intestinal, convertint-se en àcids grassos de cadena curta que ofereixen certa protecció en front del càncer de cólon.

Si es consumeixen en gran quantitat, especialment en cru (segó sense processar), hauríem d’anar amb compte, doncs en la fibra que contenen es troben els fitats, que redueixen l’absorció i la utilització per part de l’organisme de minerals com el calci i el zenc. Els enzims del llevats que intervenen en l’elaboració del pa i els diferents processos tèrmics que es fan servir per a obtenir els cereals d’esmorzar, destrueixen gairebé tots el fitats.

El pa i els cereals d’esmorzar integrals, l’arròs integral, o les galetes integrals no abunden a la nostra dieta. Una ració de cereals per a esmorzar o consumir de tant en tant galetes integrals i diàriament pa integral es més que suficient per aprofitar-nos al màxim de tot el que ens donen els aliments integrals, millorant la nostra salut  i reduint el risc de desenvolupar certes malalties.

el dietista

Index d'articles