Dietètica i nutrició a la muntanya
      Els àcids  grassos omega 3 (Ω-3 ó n-3)
      
Repassem biologia: els àcids  grassos formen part dels triglicèrids, les molècules que conformen els greixos.  Cada triglicèrid està format per tres àcids grassos i un glicerol que els  uneix. Cal tenir en compte que els greixos, a banda de ser uns bons proveïdors  d’energia pel nostre cos, també tenen altres funcions biològiques. Els Ω-3  pertanyen al grup dels àcids grassos poliinsaturats, essent l’EPA i el DHA els  principals. Els Ω-3 es troben al peixos, sobre tot als blaus.
      
        
          Peix    blau  
            (alt contingut en greix)  | 
          Peix    blanc  
            (baix contingut en greix)  | 
        
        
          Anxova, seitó  | 
          Lluç  | 
        
        
          Areng  | 
          Rap  | 
        
        
          Verat  | 
          Llenguado  | 
        
        
          Tonyina  | 
          Mòllera  | 
        
        
          Sardina  | 
          Nero  | 
        
        
          Salmó  | 
          Bruixa  | 
        
        
          Bonítol  | 
          Gall  | 
        
      
      Una vegada han estat adsorbits pel nostre cos, els  Ω-3 es poden transformar en eicosanoids, substàncies que tenen com a efecte fer  augmentar el diàmetre dels vasos sanguinis i disminuir l’agregació plaquetària.  Com a curiositat podem explicar que els inuits (esquimals), que s’han alimentat  fins no fa massa anys casi exclusivament de peix i carn de foca, presentaven  una incidència de malalties cardiovasculars pràcticament nul·la.
      A nivell de rendiment esportiu s’ha parlat dels  següents efectes:
      
        - Millora de la captació d’oxigen i nutrients al muscle, degut a la       disminució de la viscositat a la sang, la vasodil·latació capil·lar i       l’augment de la deformitat de les plaquetes.
 
        - Estimulació del metabolisme aeròbic al augmentar el VO2 màx.
 
        - Increment de la alliberació de l’hormona del creixement.
 
        - Reducció de la inflamació causada per la fatiga muscular i el       sobreentrenament.
 
        - Modulació de la síntesi d’eicosanoids, afavorint les seves propietats       antiinflamatòries.
 
      
      
A la muntanya podem gaudir de  les fantàstiques propietats del peix consumint-lo en conserva: sardines,  bonítol, tonyina,... Però cal considerar, donat el seu contingut en greix i  proteïna, que no és un aliment fàcil de ser paït. Cal menjar-ho una vegada ja  hem acabat l’activitat física. I fora de la muntanya, cal seguir la recomanació  de consumir peix 3 cops per setmana, fresc o congelat: és sinònim de salut.
      Àlex Pérez                                                            
  Dietista-Nutricionista                                                       Que  vagi de gust !!  
      
          
          
 
          Index d'articles