El cacau i la xocolata
       El “xocolatl” era  una beguda elaborada a partir del cacau, que feien servir els maies i asteques,  i que, literalment significa “aigua escumosa”. Al 1.519, el Sr. Hernán Cortés  va ser el primer occidental que va provar aquesta deliciosa beguda. Un obsequi  del pobres indígenes cap a aquest “bon home”, del que segur, és van penedir de  fer-li. Quan se li va voler donar un nom científic a la planta que produeix el  cacau, donades les propietats quasi sobrenaturals que tenia la beguda, és va  pensar en Theobroma, o aliment dels deus. Amb aquesta història al darrera, no  és d’estranyar que, en general, ens agradi tant aquest aliment .
El “xocolatl” era  una beguda elaborada a partir del cacau, que feien servir els maies i asteques,  i que, literalment significa “aigua escumosa”. Al 1.519, el Sr. Hernán Cortés  va ser el primer occidental que va provar aquesta deliciosa beguda. Un obsequi  del pobres indígenes cap a aquest “bon home”, del que segur, és van penedir de  fer-li. Quan se li va voler donar un nom científic a la planta que produeix el  cacau, donades les propietats quasi sobrenaturals que tenia la beguda, és va  pensar en Theobroma, o aliment dels deus. Amb aquesta història al darrera, no  és d’estranyar que, en general, ens agradi tant aquest aliment .
   
  Estrictament parlant, el cacau és la llavor del cacauer (Theobroma  cacao L.). Per fer-la servir per ús alimentari és separada de la resta  del fruit, i posteriorment, és fermentada i secada i/o torrada.
      A partir d’aquesta llavor, mitjançant procediments  mecànics, s’obté la pasta de cacau, amb un contingut mínim del 50% de mantega  de cacau, que és una matèria molt grassa. El cacau en pols és el producte que  s’extreu mitjançant la polvorització del tortó (el que resta de la pasta de  cacau si li traíem la mantega).
      La xocolata és un producte elaborat a partir de la pasta  de cacau, o de cacau en pols i sucre, amb la addició de mantega de cacau o  sense. En podem trobar moltes menes de productes fets a partir de la xocolata:  a la tassa, flocs, fideus, escames (o altres formes), amb fruits secs, amb  llet, xocolata blanca, farcits,....
       S’han  constatat més de 100 usos medicinals del cacau i la xocolata: tractaments  contra el esgotament, la febre, l’angina i problemes cardíacs, l’anèmia, els  problemes renals i intestinals,..., Heu sentit parlar de la xocolateràpia??
S’han  constatat més de 100 usos medicinals del cacau i la xocolata: tractaments  contra el esgotament, la febre, l’angina i problemes cardíacs, l’anèmia, els  problemes renals i intestinals,..., Heu sentit parlar de la xocolateràpia??
      Els flavonoides que conté el cacau li donen unes  propietats antioxidants força importants, per evitar els efectes dolents que  produeixen els radicals lliures al nostre organisme. Aquestes substàncies  ofereixen protecció contra el càncer i l’envelliment cel·lular. També tenen  efectes cardioprotectors, evitant i controla en gran mesura l’aparició de l’aterosclerosi  al inhibir la oxidació del colesterol “dolent” (LDL), dificultant l’agregació  plaquetària, regulant la resposta inflamatòria e immunològica de les partes del  vasos sanguinis així com el seu to muscular.
      Curiosament, també s’ha observat l’efecte que tenen els  flavonoides per solucionar la diarrea, al inhibir la secreció de fluids al  budell prim.
      Cal tenir també en compte que la teobromina continguda al  cacau és una substància estimulant amb notables efectes tònics sobre el nostre  organisme. I que el seu contingut en magnesi li dona un poder recuperador  muscular important.
      Però guaita amb el seu contingut energètic: a 100 gr. de  xocolata podem trobar 520 kcal. (depenent de la puresa)   
      A la muntanya res millor que portar unes onzes de xocolata  a la motxilla per gaudir d’ un aliment que, pres amb mesura, posseeix uns  efectes realment fantàstics.
      Que vagi de gust !!                                                                                           
      Àlex  Pérez
        Dietista-Nutricionista
        
           Index d'articles
 
          Index d'articles