| 
    El Ginkgo  biloba 
           
      Es tracta d’un arbre considerat un fòssil vivent. Era una de espècie  molt abundant al Mesozoic i que ha perdurat fins a la actualitat com a arbre  ornamental. A la Xina  es on es conserven alguns boscos d’aquest arbre. Es un arbre caducifoli de 10 a 15 metres de alçada,  dioic (uns individus masculins i altres de femenins), amb fulles alternes,  peciolades i amb una làmina en forma de ventall, bilobades, amb nervacions  dicòtomes. El fruit és una baia ovoide, groga o bruna i amb un característic  olor a mantega rància, una mica fètida. 
      A la Xina  i el Japó es mengen els seus fruits. A Occident fem servir les fulles,  recol·lectades a finals d’estiu, ja que posseeixen una sèrie de substàncies  molt interessants per les seves propietats sobre el nostre organisme. Aquestes  substancies (glicòsids flavonoides i lactones terpèniques) tenen un gran efecte  antioxidants i augmenten la irrigació tissular per la seva acció a la paret  dels capil·lars, disminuint el risc trombolític microcirculatori. També activa  el metabolisme energètic. Per això és molt indicat per d’insuficiència  circulatòria cerebral.  
        S’ha vist que en problemes de falta d’irrigació  sanguínia al cervell (Alzheimer o d’altres demències) el ginkgo pot ajudar a  alleugerir la malaltia.
        El ginkgo ens pot ajudar a la muntanya. És  conegut l’efecte que te l’alçada al nostre organisme. El mal d’alçada és un  conjunt de símptomes provocats per la baixa pressió i la baixa concentració  d’oxigen a la sang. Els símptomes son: migranya, marejos, dificultat  respiratòria, cansament, nàusees. El ginkgo també sembla ajudar a reduir els  símptomes d’exposició a temperatures fredes, com el dolor i la rigidesa en els  dits de les mans i els peus. 
       Que vagi de gust !!   
         Àlex  Pérez                                                              
    Dietista-Nutricionista     
     |