Agrupació Excursionista "Catalunya"

 

El massís del Jura, situat a cavall entre França i Suïssa al nord del llac Leman, és un massís allargassat, amb unes altures que oscil·len entre el 900 i els 1.600 metres, format per un conjunt de carenes, comes i grans boscos, que juntament amb el bon nivell d’innivació a l’hivern, el converteixen en un lloc idoni per l’esquí Nòrdic.

La GTJ és una clàssica dins l’esqui nòrdic. És un itinerari senyalitzat de 180 quilometres, que travessa tres departaments, i segueix l’espina dorsal del massís, tot passant per valls, carenes, boscos, poblets, etc. Sovint en ple hivern podem fer tot el recorregut sense treure’ns els esquis. La durada és 5 a 8 dies, segons el nivell d’entrament, el grup, els refugis escollits, les ganes d’allunyar-se de la ruta principal, etc.
L’itinerari enllaça un seguit d’estacions d’esquí nòrdic que permet fer múltiples variacions, si bé la GTJ sempre procura anar pels llocs més alts i els llocs més significatius del massís. Transcorre principalment per França, si bé en alguns trams ho fa per Suïssa.
El tema de pernoctacions queda solucionat per una bona oferta de refugis, gites, hostals, etc, que permeten bones combinacions, si bé recomanen fer les reserves prèviament, doncs en dates puntuals (vacances escolars) poden trobar-se plens.
No cal dir que si us agrada la muntanya, l’esquí de fons, dormir cada dia en un nou refugi o gite, nova gent, creuar poblets amb els esquis als peus, paisatges variats, menjar del país (quins formatges!), us agradarà la petita aventura de la GTJ. Tot seguit us fem un resum d’aquesta travessa.
Aquest cop som sis companys de Barcelona, tots practiquem l’esquí de fons i altres hiverns ja hem algunes travesses pel Jura. Enguany les previsions de la neu i del temps semblen bones, motiu pel qual decidim fer la GTJ sencera des de Le Chaffaud fins a Giron. A continuació us exposem mitjançant un petit resum la ruta seguida.
Sortim de Barcelona i per autopista seguim per La Jonquera, Lyon i Oyonnax, prosseguim cap a Champagnole, Morteau, fins a Le Chaffaud, on tot ja està cobert de neu. Pernoctem a la gite “Sur le Roche”, una granja típica de fusta. Aquí ens faciliten els forfaits (vàlids a tot el massís tant a França com a Suïssa).

1 jornada
El dia és magnífic, neu en quantitat i recent. Després d’un bon esmorzar, iniciem la GTJ amb els esquis posats sols sortir de la porta de la granja. El primer tram és més aviat planer, amb pujades i descensos suaus, i va seguint les anomenades crestes franco-suïsses. Durant l’ itinerari passem per davant d’alguna borda colgada de neu. En arribar al Vieux Chateleu, la GTJ creua la carretera i aprofitem per fer un mos en aquest rústic i autèntic hostal. Prosseguim la ruta per amples comes fins a Les Cernets ; ara seguim un tram de bosc força dens fins trobar una cruïlla on cal estar atents: la ruta més marcada ens portaria a Portalier, nosaltres hem de deixar-la i fer un angle recte a l’esquerra i baixar (fort pendent) amb amples llaçades cap el fons de la vall, fins el poble de Verrieres de Joux. Entrem al poble amb els esquis als peus, i solament ens els trèiem per passar la carretera. Creuem la via del tren per un petit túnel amb el ferm cobert de neu, i iniciem la que serà una de les pujades més “duretes” de la GTJ. Cal remuntar uns tres-cents metres de desnivell amb poc troç; poden fer-se mitjançant un gran bucle, o bé agafar una drecera pel magnífic bosc de Cotiere. Nosaltres triem la segona opció, i pugem els trams més drets amb “V” o bé amb els esquis a l’esquena tot gaudint dels bosc colgat de neu verge, fins arribar a l’altiplà. La GTJ segueix ara un terreny més suau amb gran planes, fins que arribem a la gite Granjes Baily: un gran casalot de fusta, amb una llar de foc central que reparteix escalfor a tota la casa. Cal dir que la gite està un pel atrotinada, però compleix sobradament la seva funció i a més, cuinen bé.

2 jornada
Després d’un consistent esmorzar, prosseguim la GTJ per un camí que amb baixada suau i sostinguda ens porta al proper poble de Les Fourgs. La visió d’aquest poble, amb el seu campanar amb forma de “ceba”, i tot colgat de neu és de postal. Arribats al poble, el voltem i prosseguim per unes pistes que travessen uns boscos d’avets alternats amb amples clarianes. Arribem al nucli d’ Hopitaux Neufs, i ja enllacem amb el circuit de fons de l’estació alpina de Metabief. Aprofitem fer un mos en els múltiples bars que hi ha. A partir d’aquí la GTJ té dues opcions: flanquejar en pujada al Mont d’Or o bé desviar-te un xic de la ruta i pujar amb telecadira fins el cim del Moron, i baixar amb forts pendents fins retrobar la GTJ. Triem la segona opció, també la més recomanada, doncs el descens s’ho val. Un cop de nou a la GTJ, l’itinerari tot alternat pujades i baixades, travessa paisatges força variats fins arribar a la granja Nourrille; aquí l’itinerari deixa les traces i s’endinsa per un bosc espès, on cal no perdre els senyals dels arbres. Aquest és un dels trams més verge i salvatge de la GTJ. Seguim pla i baixada fins una pista forestal que ens apropa al poblet de Mouthe. Avui poassarem nit a la Gite “Bief Girard” a les afores del poble i a peu de la GTJ.

3 jornada
El dia s’aixeca amb unes petites boires baixes sobre el riu, que li donen un aspecte estrany però molt fotogènic. L’itinerari s’enfila pel bosc de Noirmont fins el refugi de Chez Liadet i el Xalet Brule, per després baixar al nucli d’esquí nòrdic de Pré Poncet. Ara la GTJ segueix l’ample valleta de la Combe des Cives fins al poble de Chapelle de Bois, petit nucli però emblemàtic de l’esqui de fons a la regió. Voltem al llac gelat de Monas, i iniciem la pujada sostinguda però bellíssima per l’extens bosc de Rissoux. Creuada la carena i sempre pel magnífic bosc continuem cap al poble de Les Rousses. Aquest poble és potser el més important de la zona i on l’ambient d’esquí nòrdic es respira pels quatre costats. El poble té forces opcions de pernoctació, però triem el refugi del CAF “Les Touffés”, apartat del nucli i tocant a Suïssa; el coneixem d’altres anys i donen bon servei.

4 jornada
Deixem l’acollidor refugi i baixem a retrobar la GTJ a prop de la Darbella (nucli d’esquí de fons). La ruta s’enfila amb amples llaçades pel bosc de Massacré , igual d’imponent que el d’ahir (Rissoux). Superada la carena, l’itinerari travessa grans comes amb extenses panoràmiques. És realment un plaer circular amb esquis de fons per aquesta contrada on els canvis de paisatge i ls vistes dels Alps fan passar el quilometres suament, fins baixar al poblet de Lajoux. Fem un mos al bar del poble i continuem tot pujant als altiplans de Bellecombe, zona força oberta comparada amb el bosc de Massacre. Acabem la jornada a la gite de “La Guienette”, una granja molt ben condicionada, on solament arribes amb esquis o moto-neu.

5 jornada
L’itinerari comença amb una pujada llarga i sostinguda fins un collet. A partir d’aquí entrem al bosc Champfromier, que ja no el deixarem fins al final. Pel bosc, la GTJ segueix per terreny més o menys planer, fins que inicia un flanqueig amb un descens continuat on no val badar, doncs agafes força velocitat i la sortida de pista podria tenir greus conseqüències. La baixada enllaça amb les pistes de nòrdic del poble de Giron, punt final de la GTJ. S’ha acabat la GTJ; cinc dies de ruta pel massís del Jura, bon temps i neu immillorable que ens ha permès fer la totalitat de l’itinerari amb esquis.
Veure fotografies