Agrupació Excursionista "Catalunya"

Finalment només som tres els participants (Miguel Peinado, Jordi Calafell i jo mateix) els que ens decidim a fer aquesta atlètica excursió.

Sortim de Can Maçana seguint el GR172 cap a Coll de Guirló, però abans ens desviem per anar a gaudir de les vistes de Sant Pau Vell. Un cop retornats al GR i deixat el camí de la Portella i del refugi Vicenç Barbé ens dirigim cap a la Roca Foradada on pugem i ens impressiona el forat pel qual l’Alexander Polli va passar volant amb “wing suit” el 2013.

Retornem al GR i el seguim fins a trobar la cruïlla del coll de Port (en alguns mapes coll de Porc) aquí és on verdaderament comença l’excursió ens enfilem en direcció a el Frare, el Lloro i el Bisbe per uns esglaons metàl·lics potser una mica més separats del que ens agradaria. Continuem el camí més o menys senyalitzat amb pujades i baixades, ajudats per les arrels i els arbres, fins a passar per una canal amb un bloc encastat equipat amb una corda. Arribarem ja al coll del Lloro (1.084m), després ja enllacem amb el camí del Portell Estret al refugi.

Un cop arribats al Portell Estret (1.000m) i aprofitant el lloc ombrívol i fresquet, ja que la calor es brutal, dinem i un cop reposats tornem a enfilar-nos, aquest cop per un sender més senyalitzat amb pintura vermella ens dirigim cap a Tri-roca i després el Gra i la Corona de la Reina fins arribar al coll de les Bessones. Arribant a un petit coll on tenim una espectacular vista del Bages i de la Roca Foradada però molts metres per sota nostre.

Encara ens queden unes quantes pujades i baixades ajudats de més cordes, arrels i arbres fins a sortir directament a la Portella (880m.) on enllacem amb el camí de Coll de Guirló al refugi que és el que seguirem per tornar a Can Maçana.

En definitiva una excursió molt variada i de contrastos. També vàrem poder gaudir de com la natura ha anat recuperant-se després de l’incendi que va patir aquesta zona l’any 1986.

02/05/2019 Albert López