La darrera excursió mensual del curs actual abans del campament d’estiu, l’hem fet al sector d’Ulldeter, fent en travessa els dos Gra de Fajol, Petit i Gran.

Iniciem la ruta a la corba de la carretera de les pistes on comença el corriol que puja al refugi d’Ulldeter. Força abans d’arribar al refugi, deixem el corriol per seguir unes fites a la nostra esquerra que creuen el torrent, i segueixen ben minses fins trobar una tartera de grans blocs. Ens trobem a la base del Gra de Fajol Petit, i la nostra ruta consisteix en remuntar un terreny costerut fins a unes llastres, tot deixant a la dreta les canals orientals que es desprenen del cim.

La dura i pedregosa pujada ens fa suar de valent i no dona treva pràcticament fins el cim del Gra de Fajol Petit. És qüestió d’anar fent i anar guanyant desnivell.

Dalt del cim del Gra de Fajol Petit s’amplien les panoràmiques cap el Canigó, la Garrotxa i al sud, i és ben visible el tram de carena força definida que farem fins el Gra de Fajol Gran. Així doncs per terreny més agraït arribem al Gra de Fajol Gran. Moment per a reposar i menjar, doncs ja són les dues del migdia.

Per baixar fem dos grups. Un d’ells, més fresc, baixa al coll de la Coma d’Orri, per a continuar descendint per la magnifica i solitària vall del mateix nom fins el pont que ens permet arribar a la carretera d’accés a les pistes, just sota la cabana de la Molina.

L’altre grup baixa al coll de la Marrana i segueix el marcat corriol del GR-11 que ens porta al refugi d’Ulldeter. Segueix una petita estona més fins que el torrent fa les primeres gorgues i salts d’aigua, i permet fer un bon bany. Reprenem el GR i amb pocs minuts estem de nou a la carretera on tenim els vehicles.

Una bona excursió acompanyada d’un dia calorós, que agraïa com mai la cervesa a Setcases.

Pep Molinos (17/07/2021)

Dura Pujada al Gra de Fajol Petit

El Gra de Fajol Petit des d'el Gran

Gra de Fajol Petit

Un amic al Gra de Fajol

Altres