Agrupació Excursionista "Catalunya"

Amics, aquí us faig cinc cèntims d’una ruta ciclo-turística per la Serra Nord de Mallorca.
Set dies en ple agost i amb molta calor.

Arribem a Palma amb les bicis en el Ferry. Hi entrem i en sortim pedalant.

Dia 1: 71 Km.
Desnivell acumulat: 450 m.
Sortim de Palma i ens enfilem cap a Calvià pel coll dels Tords. De Calvià fem cap a Andratx, Sant Elm, Port d’Andratx i Peguera, on fem nit. Provem el camí de costa de Sant Elm a Port d’Andratx però és impracticable en bici.

Dia 2: 48 Km.
Desnivell 700 m.
De Peguera tornem a Andratx i ara tombem Est a Es Capdellà cap a Galilea , al costat del Puig Galatzó. Parada a Puigpunyent i fonda a Banyalbufar. Aquesta carretereta, poc transitada, serpenteja preciosa entre cítrics. Dos colls deixats enrere i Banyalbufar apareix feréstega i ombrívola. Segurament, oblidada a l’hivern. A la platja, menuda, hi espetega un torrent amb aigua fresquíssima, que fa d’improvisada dutxa a pressió.

Dia 3: 45 km.
Desnivell 600 m.
De Banyalbufar anem per pista, la volta del General, fins al Port des Canonge, que de fet és més aviat una platjeta. La pujada de tornada a la carretera és matadora. Tot seguit: Valldemossa, curulla de turistes, ens rep amb apatia (a la cartoixa, no ens deixen aparcar la bici i no sembla que els importi). Deià és reclosa, artista i coqueta. Ens acull serena i hi fem nit. La baixada i pujada una mica matadora a cala Deià val també la pena.

Dia 4: 42 km.
Desnivell 150 m.
Arribem per pista a Port de Sòller i visitem Biniaraix i Fornalutx, magnífic poble empedrat. Aprofitem per fer una visita en vaixell a Sa Calobra. Hi traginem les bicis, que fan més nosa que servei. Sa Calobra, platja recòndita, està extra-plena de turistes, el torrent des Pareis que hi desemboca té moltíssima pedra i la pujada per carretera, empinada, sense vegetació, a ple sol de tarda, té fama de ser duríssima. Decidim no fer-la i tornem en vaixell a Sòller on fem nit.

Dia 5: 37 km.

Desnivell 1000m.
Des de Sóller ens enfilem fins al Túnel de Monnaber i l’embassament del Gorg Blau, que abasteix Palma. És un coll llarguet, de 16 km, amb algun tram del 10 %, però el pugem a poc a poc i bona lletra fins que ens topem amb el Puig Major (1445m), punt més alt de la Serra Nord, d’accés restringit per l’exèrcit. Dormim, en pau celestial, al monestir de Lluc.

Dia 6: 72 km.
Desnivell 700 m.
De Lluc ens adrecem, en baixada continuada, cap a Pollença. De Pollença, al Port de Pollença. Del Port de Pollença anem al Cap de Formentor, extrem nord de l’illa, tot passant per la Platja de Formentor, la millor platja del recorregut, ampla i amb sorra fina. La carretera és molta estona en fals pla i s’enfila. Hi ha molt trànsit de cotxes però arribats al final, al far de Formentor, el paisatge ens recompensa bocabadats.

Dia 7: 91 Km.

Desnivell 250 m.
Tornem en un dia a Palma des de Port de Pollença tot passant per Alcúdia. És un puja-baixa trenca cames constant. Passem per poblets de l’interior, antics llogarets àrabs, com Sineu, Costitx, Sencelles i Santa Eugènia. El paisatge, entre ametllers i cereals, és ara molt més sec. El retorn cap a casa es fa amb bones sensacions. Sobrassada, orxata d’ametlla i arròs brut. Sol d’horabaixa i català salat.

No us ho perdeu amics.

Eduard Úbeda