Agrupació Excursionista "Catalunya"

Can Jordà

Dimarts  09/11/21 vam anar una colla de 32 companys de l'Agrupa a visitar un lloc ben clàssic: la Fageda d'en Jordà. El dia va ser escollit intentant que coincidís amb el moment en què els faigs estan perdent les fulles, per tant plens de colors de tardor.  Però és molt difícil planificar el moment, ja que influeix la temperatura i la durada del dia. Diria que la majoria dels assistents ja havíem visitat un lloc tan nostrat com "la Fageda d'en Jordà".  Tot i això la visita és, altre cop, un plaer. És una experiència estètica com pot ser la música, l'art, o un paisatge: si ens agrada no hi ha cap inconvenient en repetir-ho.  No funciona un "jo ja ho he vist" si no que ens agrada tastar-ho altre cop com un bon concert o una pintura.

Un cop allà, malgrat les consignes d'en Domènec, l'organitzador, era molt difícil estar a la fageda en silenci i amb l'actitud dels poetes que han gaudit el seu interior. És que som molts!.  Passejant per dins del bosc, la volta del cel semblava verda i el terra marronós de tantes fulles.

Gairebé no hi ha vegetació arran de terra d'una fageda, degut a la poca llum que aquests grans arbres planifolis hi deixen arribar.

Aquesta fageda ha crescut per sobre de les restes volcàniques recents, de fa 15.000 anys, uns terrenys inestables.  El terra deu patir certs moviments que, sumats al pes dels arbres, fan rar trobar-ne algun que hagi crescut ben dret.

La major part dels arbres tenen una edat bastant similar, cosa que ens fa veure que no és com un bosc natural d'arbres vells i joves, sinó que gairebé tots tenen un origen relacionat amb la fi de la intervenció humana per treure fusta.

Als límits de la Fageda es troba la masia que li dona nom: can Jordà.  Està restaurada i ben cuidada. Al seu entorn, ple de llum, hi ha una gran diversitat d'arbres: des de lledoners, roures, alzines, aurons, nogueres,  fins i tot alguna figuera petita.

Després de dinar vam visitar el preciós poble de santa Pau, que està emmurallat i ben conservat, amb una plaça porticada i moltes cases en venda.

L'organització, impecable, va facilitar tota la visita.  Les explicacions del Domènec,  la bona disposició dels xòfers i l'ambient alegre que es va viure en tota  l'excursió han deixat un bon record, tot i que el bon temps va deixar d'acompanyar-nos després de dinar.

Jordi Pons (09/11/2021)

Monument a Mn. Cinto

Terres volcàniques prop del Croscat