Agrupació Excursionista "Catalunya"

Com fer un iglú:En Pere Palau us ho explica ràpidament, així quan arribi l'hivern ho tindreu clar.


Material necessari:

Un parell de pales.
Un parell de xerracs de fuster amb la fulla de 30 cm. de llargada.
Un plàstic per al terra de 2 m. de diàmetre.
Guants de llana senzills.
Guants de goma, dels de rentar plats.
Quatre persones.

En les nostres latituds, com la neu no sol ser molt freda i per tant és mullada, és convenient posar-se uns guants senzills de llana i al damunt uns de goma, dels de fregar plats. Deixeu els bons per a després, quan acabeu, poder tenir les mans seques i calentes.

Busqueu un lloc pla, en mig d'un camp de neu, on fareu l'iglú. I trieu a prop seu una zona on la neu sigui dura, compactada o gelada on fareu la "pedrera". Si la neu no és prou compacta us caldrà anar-la trepitjant i premsant abans de tallar els blocs.

Talleu els blocs de 30 x 30 x 40 cm. aproximadament, tots ben uniformes. Amb el xerrac es tallen els quatre costats i la base, i amb la pala, d'un cop sec per sota la base, s'arrenca el bloc.
Dibuixeu al terra el cercle que serà la base de l'iglú, el diàmetre del qual ha de ser igual a l'alçada d'una persona més un pam i mig, d'aquesta manera sortirà un iglú per a quatre places.

La primera volta és la més important, ha de ser ben dibuixada, ben rodona, i ha de tenir forma de falca, començant des de zero i anar augmentant progressivament l'alçada de la fila fins arribar, al tancar la volta, a l'alçada dels blocs que anireu tallant. D'aquesta manera, al seguir posant blocs, anireu seguint una fila única que s'anirà tancat en una espiral (o, millor dit, en una helicoide esfèrica).
Per a la construcció cal que una persona es quedi a dins i els altres aneu tallant blocs i donant-los-hi des de fora.

A partir de la segona volta aneu posant els blocs cada vegada més sortits endins, de manera que es vagi formant la cúpula esfèrica. La persona de dins va col·locant els blocs i els de fora aneu ajustant les escletxes amb un pegot de neu, a mode de ciment, així el fenomen de regel va donant cohesió a l'obra.

A partir de la tercera volta cal que feu els blocs una mica piramidals, de manera que a cada volta la base dels blocs estigui més inclinada cap endins. Això ho aconsegueix el que està dins tot fent retocs amb un xerrac i ajustant un bloc a l'altre.

Quan la inclinació és prou gran com perquè no s'aguantin els blocs per si sols, cal anar treballant tot aguantant l'últim amb una mà mentre es posa el nou. Solament cal aguantar el darrer, ja que per l'efecte del propi pes es traven els uns als altres tot fent l'efecte d'una closca d'ou.

Aneu tancant les voltes fins que arribeu a completar la cúpula, la qual tancareu amb una clau: un bloc fet i ajustat a la mida del forat del sostre.
Una cop acabat l'iglú, des de dins, obrireu la porta amb el xerrac. Teniu en compte de no fer-la massa gran a fi que no entri massa aire fred i es refredi.

Poliu l'interior amb una pala, tot matant els angles que sobresurtin dels blocs, mireu de deixar la paret llisa i polida per la que hi puguin lliscar les possibles gotes que es formin, si l'interior de l'iglú s'escalfa massa, sense fer degotalls.

Per acabar-lo de rematar bé feu un petit túnel adossat a l'obertura de la porta el qual evitarà que el vent entri neu a dins.
Un plàstic posat en el terra i al damunt seu els tèrmics el farà prou confortable.

Si cuineu dins de l'iglú heu de fer un petit forat al sostre a fi que surti l'aire calent i no fongui la neu, cosa que provocaria goteres.

A l'hora d'anar a dormir, les motxilles, posades tot tapant l'obertura, faran de porta.

Texto en castellano