Agrupació Excursionista "Catalunya"

Pont de la Vaca sobre el Rec Comtal (barri de Vallbona)

Com a introducció voldria recordar que des de l’època romana i durant segles, la principal entrada d’aigua a Barcelona va ser la séquia anomenada Rec Comtal, que prenia aigua del Riu Besòs a l’altura de l’actual barri de la Trinitat i accedia intramurs per la cruïlla actual del Passeig Lluís Companys i del Carrer del Comerç.

Per tal de conèixer una mica més el patrimoni natural i social proper, ens trobem uns quants companys de l’Agrupació a l’estació de La Sagrera.

Puntualment agafem el tren previst fins a Montcada i allà ja ens espera el nostre guia: el magnífic i proper Lluís Pagespetit que ens acompanyarà durant tot el recorregut omplint-nos d’informació. Després de la benvinguda ens fa una breu presentació dels llocs que visitarem i iniciem la caminada cap a la Casa de la Mina o Reixegó. En aquest edifici del segle XVIII es feia la partició de cabals entre el Rec Comtal i la Mina antiga de Montcada. Aquest rec regava els horts i movia els molins fariners.

El 1825 es va construir la mina baixa, de uns 10 Km.  que proveïa d’aigua la part baixa de Barcelona: Font de Canaletes, del Portal de l’Àngel i de la Porta Ferrissa.

Ens quedem una bona estona admirant la sortida d’aigua de la mina, netíssima i transparent. Convida a banyar-nos, comença a fer calor. Davant mateix ens fem la fantàstica foto de grup.

Seguidament anem cap a la casa del maquinista, que era l’habitatge de l’encarregat del manteniment de màquines que feien possible l’abastiment d’aigua a Barcelona. A part de l’arquitectura típica de les torres d’estiueig de finals del segle XIX, ens criden l’atenció dos grans pins i sengles testos decorats amb trencadís i una forja exquisidament treballada.

Continuant la nostra ruta arribem a la Casa de les Aigües de Montcada, antiga central d’extracció i bombeig d’aigua subterrània del Besòs. L’any 1989 va deixar de funcionar per problemes de contaminació en l’aqüífer. Després d’uns anys d’abandó, l’Ajuntament de Montcada va restaurar l’edifici, les màquines i els jardins. Aprofitem aquests jardins per fer una aturadeta i esmorzar,  alhora que agafem empenta per continuar la nostra ruta.

Aquí  ens quedem embadalits amb les parets tan ben decorades amb el trencadís simulant l’aigua del mar i la sorra i com, a través d’aquesta filtració neixen una precioses flors. Si mirem amunt, uns magnífics fanals, si mirem avall, les grans màquines i calderes, peces exclusives de l’arqueologia industrial. Avancem cap a la caseta de les comportes i tornem a sortir a l’exterior per tal de seguir el curs del Rec Comtal i arribar als últims horts de Barcelona.

Em quedo molt pensativa davant d’aquests horts: la desmesurada construcció ha engolit aquestes terres tan necessàries que són la font de la nostra alimentació.

Caminant, caminant, ja fa més calor, arribem a la Casa de l’aigua de la Trinitat Vella. Sort que hi ha una font i ens refresquem a gust. Aquest conjunt d’estil modernista, construït l’any 1917 va funcionar fins el 1989. Estava format per una estació elevadora situada a la Trinitat Vella, uns pavellons de cloració i un túnel subterrani que es prolongava en direcció a Collserola. Aquest túnel passa per sota de la Meridiana i un tram d’autopista.

Una vegada més quedem bocabadats davant aquesta magnitud soterrada, travessem bona part del túnel amb cura pels desnivells i trams de foscor, quasi una aventura tenint en compte les nostres edats.  D’aquesta manera anem a petar a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova i donem per finalitzada l’ exhaustiva visita plena de coneixements inimaginables sobre el subministrament d’aigua a casa nostra.

Sí, fa pensar, fa pensar molt i valorar cada vegada que obrim l’aixeta.

Agraïm a en Lluís la seva excel·lent atenció i guiatge amb un fort aplaudiment i unes ampolles de cava de l’Agrupació.

Tot seguit anem a dinar a l’espai de trobada del barri, allà mateix. Un dinar  peculiar en el que fem de cambreres i cambrers i riem una bona estona.

Ha estat una gran sortida, com sempre, molt ben organitzada pel nostre company Jordi Ramon, una bona cloenda abans de les vacances i un bon record.

Bon estiu, salut i cultura!!!

Marta Cavero (28/06/2022)

Seguint el Rec Comtal

Casa de l'Aigua de Montcada

Pont de la Vaca sobre el Rec Comtal (barri de Vallbona)

Casa de l'aigua de Trinitat Vella

Tot el grup

Tunel que Uneix les cases de l'Augua de la Trinitat vella i la Trinitat Nova

El dinar