Agrupació Excursionista "Catalunya"

La Torrota, en un pujol vora el poble de Vacarisses, és una torre de planta circular de 12 metres d’alçada, que servia de vigilància al segle XI, comunicada visualment amb la torre de Monistrol i amb de l’Obac. En aquest punt i des del cingle Petit i el cingle Gros que s’enlairen rere la població ofereixen una panoràmica cap a Montserrat.

Un total de 18 del grup de Semprepodem, vam dinar a la seva ombra. Al punt del migdia, hi feia xafogor suficient per evitar el sol. Va ser després d’haver fet ruta pels voltants de Vacarisses.

El dia esdevingué de temps variable, que va succeir després d’algun de pluges minses. Això ens va proporcionar un matí fresc i boirós, alhora que un terreny i una vegetació menys seca que la de les darreres sortides. Vam transitar per boscos, rieres, antics masos, i gorgs. En un feixa d’un d'aquests tolls, mig amagat per la vegetació, es troba un petita cavitat, la Cova de Can Còdol. S’hi pot accedir després d'enfilar-se a un ressalt existent abans de la boca. La profunditat no excedeix de tres metres però s’evidencia algun espeleotema.

El municipi de Vacarisses aplega una gran quantitat d’habitatges disseminats en sòl rural, tant habitats com deshabitats, (masies de llarga tradició; granges o cases pairals amb activitat agrícola; antics habitatges rurals) actualment abandonats i enrunats, però alguns de gran rellevància històrica i símbols del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, aixecats a mitjans del segle passat. Les masies i edificacions vacarissenques presenten unes característiques molt diverses. En destaquen un conjunt d’habitatges rurals o cases pairals amb una llarga tradició històrica i ben preservades, com Can Còdol, L’Alzina, les Vendranes, el Bovet, les Comelles, Sanana, Can Torrella, Castellet de Dalt, Can Vives, l’Obac o Coll Cardús. La majoria estan documentades als segles XIV, XV i XVI, i presenten nombrosos elements d’interès arquitectònic, com portes adovellades o galeries i finestres emmarcades.

La Masia de Les Vendranes, essent una de les més antigues, resta habitada i prou conservada. Vam estar una estoneta fent una aturada, davant de la seu portal d’arc, per reunificar el ritme de passeig. Allà vam observar cintes de l’organització de la Matagalls - Montserrat, enllestides pel cap de setmana següent.

Altres indrets històrics albirats, van ser el pou dels horts de Lleonart, i les pròpies runes de Can Lleonart. Més endavant el Molí de Can Còdol, datat segons la seva pròpia inscripció en el bancal de suport de la mola: "1778". Presenta una bassa posterior que és visible des d’abans del revolt del camí.

Finalment, no va ser difícil trobar el bar. El nucli històric de Vacarisses es distribueix al voltant de l’Església de Sant Pere i El Castell, que, fins al 1948, va ser propietat dels marquesos de Castellbisbal. Com que aquest nucli no ha patit gaires modificacions, encara se’n conserva la fesomia tradicional. Allà ens hi vam aplegar per prendre cerveses i cafè una bona estona.

Xavi Soriano (16-9-2023)

Webgrafia:

https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-vacarisses/la-vall-de-sanana-i-de-les-vendranes/les-vendranes

https://patrimonicultural.diba.cat/element/les-vendranes

https://visitvalles.com/ca/portfolio_page/la-torrota-de-vacarisses/

https://edatmitjanavacarisses.blogspot.com/2018/03/cova-de-can-codol-vacarisses.html

https://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/43887/vacarisses-protegeix-preserva-masies-amb-valor-historic